SAVRŠENA ČOKOLADNA POSLASTICA Gabon torta, kraljica vrhunskog ukusa
Ova bogata čokoladna torta sa lešnicima prijaće svim ljubiteljima “jakih” ukusa
Ima više recepata za nju i u neke idu čak i orasi. Svima je zajednička karakteristika da se prvo pravi fil jer se on kasnije koristi kao jedan od sastojaka u pripremi kora i to je ono što je suštinski razlikuje od Reforme.
Potrebno je za fil:
15 žumanaca
350 g šećera
2 vanilin šećera
300 g čokolade
250 g putera
50 g praha za šlag
1 dl mleka
Kako pripremiti fil?
Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, te smesu kuvajte na pari ili u mikrotalasnoj. Kad se zgusne dodajte otopljenu čokoladu i mešajte dok se ne sjedini.
Ohlađen krem spojite sa umućenim puterom.
Potrebno je za kore:
15 belanaca
300 g šećera
300 g mlevenih pečenih lešnika
3 kašike brašna
3 kašike fila
Kako pripremiti kore?
Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, dodajte 100 g šećera i miksajte. Potom lagano umešajte 100 g mlevenih pečenih lešnika, 1 kašiku brašna i 1 kašiku pripremljenog fila.
Smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen okrugli kalup (fi 24 cm), pa pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 17 min.
Na isti način od pripremljenog materijala ispecite još dve takve kore.
Umutite prašak za šlag sa hladnim mlekom, pa ga dodajte filu. Na ovaj način ćete dodati volumen i krema će biti za nijansu vazdušastija i “lakša”. Umesto šlaga možete umutiti slatku pavlaku, a ako želite autentičan ukus izostavite sasvim ovaj korak.
Svaku koru premažite trećinom pripremljenog fila, te slaganje torte završite trećim slojem kreme.
Ukoliko planirate da tortu presvučete dekor masom (“fondanom”) treba da znate da je dovoljno kao podlogu da koristite sam fil torte, al bih preporučila da u tom slučaju slaganje završite korom kao i da pečete četiri tanje kore od po 4 belanaca (ostale sastojke podelite srazmerno).