SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepša torta starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
Sastojci
Za koru:
– 8 jaja
– 180 g šećera
– 2 kašike mlevenih oraha
– 200 g mlevenog keksa
– 2 limuna (izrendana korica)
– 1 vanilin šećer
Za fil:
– 1,5 l slatke pavlake
– 200 g čokolade
– 250 g šećera
Šlag sa ukusom čokolade za dekoraciju.
Priprema:
Razdvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca postepeno dodavajući šećer.
Dodatu žumanca i vanilin šećer i umutiti da se sve lepo sjedini. Skloniti mikser pa ubaciti keks i orahe. Špatulom ili varjačom umešati suve sastojke.
Na kraju dodati izrendanu koricu limuna.
To uradite ako želite, torta će svakako imati osvežavajući ukus (u originalu se limun ne koristi).
Podelite smesu na dva dela i ispecite dve kore na 180 C oko 15 minuta. Kore je najbolje peći u kalupu od 28 cm obloženim pek papirom. Obe kore podelite na dva dela, tako da dobijete ukupno 4 kore.
Pola pripremljene slatke pavlake skuvati na laganoj vatri sa čokoladom i šećerom. Mešajte konstantno. Pazite na temperaturu jer može lako da vam zagori.
Dovoljno je da se čokolada otopi i da provri. Sklonite sa šporeta i ostavite da se skroz ohladi i stegne. Preostalu slatku pavlaku umutite i sjedinite sa skuvanom.
Filujte, kora fil, kora fil, i tako sve do poslednje kore.
Na kraju premažite preostali deo fila preko zadnje kore i sa strane torte.
Dekorišite tortu umućenim šlagom od čokolade i pospite belu i crnu čokoladu po želji.