OBRATITE PAŽNJU Postoji razlika između "upotrebljivo do" i "rok trajanja", evo kako da je prepoznate i uštedite novac
Nedavno su u Velikoj Britaniji dva velika trgovinska lanca na više od 500 proizvoda ukinuli oznake za rok trajanja
Kako bismo znali da je neka hrana ili proizvod svež uglavnom se oslanjamo na datum isteka roka, a u ređim slučajevima i na miris. A da li biste kupovali hranu bez označenog roka trajanja?
Nedavno su u Velikoj Britaniji dva velika trgovinska lanca na više od 500 proizvoda ukinuli oznake za rok trajanja, a upravo o tome je za emisiju "Exploziv" na Prvoj televiziji pričao dopisnik iz Londona, Nenad Vulinović Zlatan, kao i ostali stručnjaci.
"Oznake za sveže namirnice "najbolje upotrebiti do" od 1. septembra ukinute su u Velikoj Britaniji. I to je urađeno postepeno, a već dugo godina unazad se razmišljalo o tome", objasnio je on.
Različita potrošačka udruženja i za zaštitu životne sredine su prethodnih godina vršila različita istraživanja, nakon čega je doneta ova odluka, koju je podržala tamošnja vlada. Ali kako će se to odraziti na potrošače i da li će promeniti išta, objasnio je Zlatan.
"Verovatno će se na taj način uštediti na hrani i smanjiti bacanje hrane", rekao je on.
Koja je razlika između roka upotrebe i najbolje upotrebiti do?
"Kada na proizvodu piše 'upotrebljivo do', to se najviše odnosi na hranu koja je lako kvarljiva i koja je rizična po zdravlje ljudi, a pre svega zbog razvoja patogenih organizama. S druge strane, 'najbolje upotrebiti do' odnosi se na kvalitet hrane, pre svege one koja je manje kvarljiva", objasnio je Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Inače, u lako kvarljive namirnice ubrajaju se: mleko, mlečni proizvodi (sir, kajmak, pavlaka), jaja, sosevi, kao i prelivi pravljeni od jaja i mleka.
Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštititu potrošača Srbije smatra da ova promena ne bi trebalo da dođe kod nas i da nema razloga da se menja nešto što je odavno utvrđeno naučnim istraživanjima i Evropskim i našim regulativama. On je istakao koliko je važno da na svakoj namirnici piše rok trajanja, pre svega što one nakon dužeg vremena skladištenja u magacinima mogu da izgube nutritivne vrednosti.
Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine podsetio je na podatak, da građanin Beograda svake godine u proseku baci 108 kilograma hrane, a najviše u đubretu završi ono što se i najviše koristi, ali i najbrže propada, kao što su voće, povrće, meso i hleb. Zato, pokušajte racionalno da iskoristite namirnice, a jedan od odličnih rešenja jeste da na nedeljnom nivou oranizujete plan obroka za svaki dan i da unapred kupite samo one namirnice koje će vam biti potrebne. Na taj način ćete uštedeti kako na hrani, tako i na novcu.