RECEPT ZA NAJBOLJE ŠVEDSKE ĆUFTE Fantastična ideja za ručak, mekše meso od ovog ne postoji (VIDEO)
Napravite čuvene švedske ćufte u sosu po ovom jednostavnom receptu
Švedske ćufte postale su jedne od najpopularnijih u celoj Evropi, a sada ih jednostavno možete napraviti i kod kuće.
Tajna njihovog dobrog ukusa je u kombinaciji dve vrste mlevenog mesa, uz obavezan sos za prelivanje od junećeg bujona. Ovaj recept je još bolji jer se ćufte ne prze u tiganju, već se peku u rerni, pa neće upiti višak ulja i biće ukusnije. Tradicionalno se služe uz pire krompir i džem od brusnica, a vi možete da im dodate vaš omiljeni prilog po želji.
Sastojci:
Za ćufte:
- 800 g mešanog mlevenog mesa (najbolje teleće i juneće)
- 2 kašike putera
- 1 glavica luka
- 70 ml mleka
- 2 jajeta
- 80 g prezli
- pola kašičice mlevenog muškatnog oraščića
- pola kašičice slatke paprike
- so, biber
Za sos:
- 2 kašike putera
- 3 kašike brašna
- 500 ml junećeg bujona
- 120 ml pavlake za kuvanje
- pola kašičice šećera
- na vrh kašičice vorčester sosa
- so, biber
Priprema:
Na puteru propržite sitno naseckan crni luk da zastakli. U veću činiju pomešajte mleko, jaja, prezle, začinite, dodajte propreženi luk i dobro sjedinite. Zatim dodajte meso i sve dobro ozmešajte da se sastojci lepo povežu. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. Za to vreme pripremite sos. U tiganju istopite puter, pa propžite brašno dok ne dobije zlatnu boju, ali sve vreme mešajte tako da bude grudvica i vodite računa da vam ne zagori. Zatim sipajte bujon, pa sve krčkajte na umerenoj vatri dok ne počne da vri. Sipajte pavlaku, a zatim dodajte šećer, vorčester sos, so i biber i sve dobro izmešajte. Kad proključa isključite šporet. Rukama oblikujte ćufte željene veličine, pa ih ređajte na pleh koji ste obložili aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 25-30 minuta. Kada budu gotove stavite ih u tiganj sa sosom i služite dok su još tople, piše stilkurir.