Zdraviji od kupovnog: Recept za domaći kečap
Savršen ukus
Sastojci:
- 15 kg paradajza
- 1 kg šećera
- 200 g soli
- 200 g sirćeta
- 250 g gustina
- 1 kesica origana
Priprema:
Paradajz dobro oprati i očistiti, pa ga samleti na mašini za meso, na što sitniji nož.
Zatim u njega dodati šećer, so i sirće i putiti da kuva. Kada je na pola skuvano dodajte gustin i kuvajte do željene gustine. Na kraju dodajte jednu kesicu origana i ostale začine po želji. Ukoliko volite ljuto, dodajte nekoliko ljutih papričica.
Kada se smesa prohladi sipajte u stalene flaše ili tegle, pa stavite na oko sat vremena na oko 90 stepeni u rernu kako bi se pasterizovalo. Kečap čuvajte u frizideru ili na hladnom mestu kako se ne bi pokvarilo, s obzirom na to da u njemu nema konzervansa.