PRAVA ČOKOLADNA LEPOTICA Milka torta, kremasta par ekselans uživancija
Posebna je to torta za koju je potrebno mnogo sastojaka, no oduševit će sve koji ju probaju
POTREBNO:
Za kore:
16 belanaca
16 kašika šećera
16 kašika lešnika ili oraha
4 kašike brašna
Za kremu:
16 žumanaca 230 g šećera
1 vanilin šećer
700 ml mleka
3 kesice pudinga od vanile
250 g putera
50 g šećera u prahu
50 g mlevenog keksa
150-200 g mlečne čokolade po izboru
100 g čokolade za kuvanje
100 g mlevenih lešnika
PRIPREMA:
Pre svega, potrebno je da odvojite belanca i žumanca. Sva žumanca možete staviti u jednu posudu jer će vam za kuvanje kreme trebati svih 16 žumanaca. Što se tiče belanaca, prvo odvojite 8 belanaca u jednu posudu za mešanje, a ostalih 8 u drugu.
Ovo je neophodno jer ćemo peći dve odvojene kore sa po 8 belanaca. Prvo izmiksajte belanca u čvrst sneg. Zatim dodati šećer i mešati još nekoliko minuta dok masa ne postane potpuno čvrsta i sjajna. Zatim ručno umešati mlevene lešnike i brašno varjačom ili pjenjačom.
Ovako pripremljenu masu rasporedite po papiru za pečenje u velikom plehu od rerne i poravnajte. Pecite u rerni zagrejanoj na 200*C 15 minuta. Kora je gotova kada ravnomerno porumeni. Tokom pečenja kora će se na nekoliko mesta podići, ali kada se pečenje završi sve će se izravnati i spustiti pa će biti ok. Pečenu koru izvaditi iz pleha, pa nakon kratkog hlađenja skinuti papir za pečenje, pa ga preseći na dva jednaka dela.
SAVET!!! - Pre pečenja dobro je nauljiti papir za pečenje, posebno oko ivica, jer će se posle pečenja lakše odvojiti od kore! Na isti način pripremiti i drugu koru. Za kremu stavite skoro svo mleko u šerpu i ostavite da se zagreje. Manji deo mleka (oko 150 ml) ostavite po strani. Izmiksajte žumanca sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodajte prašak za puding i preostalo mleko. Kada mleko provri, sipajte smesu i uz mešanje kuvajte kremu. Kuvana krema je prilično čvrsta, ali glatka i sjajna. Ohladiti uz mešanje da se ne stvori korica na vrhu. Možete i da ohladite tako što ćete kremu prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi, ali će tako hlađenje trajati duže.
U ohlađeni krem dodati puter koji prethodno treba izraditi mikserom sa šećerom u prahu. Krem podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu i mlevene lešnike, a u drugi mleveni keks i seckanu mlečnu čokoladu.
Da napravite tortu prvo stavite jednu koru, premažite je braon kremom, položite drugu koru, pa premažite žutim kremom, i tako naizmenično. Kolač dobro ohladite, najbolje preko noći ili najmanje 4 sata u frižideru. Posle hlađenja ukrasite po želji. Odozgo sam stavila šlag, a možete ga kombinovati i sa čokoladnom glazurom.