IDEALNE ZA DORUČAK ILI VEČERU Seljačke lepinje punjene sirom, fino, mekano, aromatično pecivo

alo.rs/S.Ć: | Žena 11.10.2022 10:20

Meke čak i hladne, nisu masne, a peku se na tiganju

Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci:

500 gr mekog brašna + za premesiti
1 kašika šećera
7 gr suvog kvasca ili 25 gr svežeg
1 kašika soli
50 ml ulja
300 ml vode
3 briketa odledjenog spanaća ili sitno seckan svež, možete ga i obariti
sir za punjenje ili po izboru

Priprema:

Brašnu dodati šećer i kvasac i promešati, zatim dodati so, ulje ( ostavimo 2 kašike ) i vodu i mešati varjačom.

Testo će i dalje biti lepljivo pa ga posuti šakom brašna i premesiti.

Na kraju preliti sa one dve kašike ulja, premesiti i ostaviti da odstoji oko 60 minuta.

U videu je testo stajalo 30 minuta u toploj prostoriji i bilo je dovoljno.

Nadošlo testo sa malo brašna premesiti i podeliti na 10 približno jednakih delova.

Svaki deo oblikovati u lopticu, a zatim pripremiti punjenje.

Svaku lopticu razvući tanko, u krug. Staviti nadev i preklopiti na pola.

Prekriti krpom lepinje da se ne suše dok pripremite tiganj i ulje se u njemu zagreje.

Zagrevate tiganj na jačoj vatri i podmažete ga sa malo ulja, četkicom.

Stavite da se peče pa gornju stranu premažite uljem.

Posle minut okrenite.

Vreme pečenja je nekih 4 minuta.

Pečene lepinje stavljajte na ubrus pa poslužite tople. Prijatno.

Expand player
Pogledajte više