RECEPT KAKAV STE UVEK TRAŽILI Mantije sa prazilukom i krompirom, ono kad se jelo podigne na viši nivo
Priredite ukućanima iznenađenje, dočekajte goste, biće vam zahvalni na savršenom zalogaju
Sastojci
Testo
Nadev
Preliv
Način pripreme
Prosejati brašno, dodati so, pa postepeno sipajući toplu vodu umesiti testo srednje tvrdoće. Podeliti ga na 5 lopti, prekriti najlon folijom i ostaviti da miruje oko 45 minuta. Za to vreme pripremiti nadev tako što na maslacu kratko propržimo praziluk i sečen na kockice i narendan krompir. Posoliti, pobiberiti.
Na stolnjaku oklagijom razvučemo što tanje koru, premažemo otopljenim maslacem, a onda rukama što tanje razvučemo koru, na veličinu stola. Sa obe strane šireg dela kore stavimo nadev.
Potom povlačeći stolnjak ka sebi, smotamo prvo jednu stranu do pola, a potom i drugu. Presečemo svitke po dužini, da dobijemo dve rolnice.
Svaki svitak isečemo po želji,moji su bili pravougaonici dugi 3-3,5 cm.
Pomašćenim rukama uzmemo svaki pravougaonik, spojim prvo šire krajeve, a onda prstima ušuškamo testo, da dobijemo „jastučić“. Prvu mantiju stavimo u sredinu okrugle tepsije, a potom okolo ređamo preostale…
Tako radimo dok ne popunimo celu tepsiju i potrošimo sav materijal. Premažemo ih otopljenim maslacem i stavimo da se peku na 200 stepeni da fino porumene.
Dok se peku, napraviti preliv od jogurta i belog luka.
Pečene mantije izvaditi iz pećnice.
Zaliti ih pripremljenim prelivom i vratiti u vrelu rernu da upiju preliv i porumene.
Vruće mantije poslužiti sa jogurtom, u ovom slučaju i sa sirom jer su punjene prazilukom i krompirom.
Prijatno!
(Recept poselila Dijana Ademović na kitchentv.rs)