RECEPT KAKAV STE UVEK TRAŽILI Mantije sa prazilukom i krompirom, ono kad se jelo podigne na viši nivo
Foto: Printscreen/kitchentv.rs

Sastojci

Testo

  • – 1 kg brašna
  • – 1,5 kašičice soli
  • – 450-500 ml vode
  • Nadev

  • – 500 g praziluka
  • – 3 krompira
  • – po ukusu soli
  • – po ukusu bibera
  • Preliv

  • – 100-125 ml gustog jogurta
  • – 1 kašičica belog luka u granulama
  • – malo soli
  • Način pripreme

    Prosejati brašno, dodati so, pa postepeno sipajući toplu vodu umesiti testo srednje tvrdoće. Podeliti ga na 5 lopti, prekriti najlon folijom i ostaviti da miruje oko 45 minuta. Za to vreme pripremiti nadev tako što na maslacu kratko propržimo praziluk i sečen na kockice i narendan krompir. Posoliti, pobiberiti.

    Na stolnjaku oklagijom razvučemo što tanje koru, premažemo otopljenim maslacem, a onda rukama što tanje razvučemo koru, na veličinu stola. Sa obe strane šireg dela kore stavimo nadev.

    Potom povlačeći stolnjak ka sebi, smotamo prvo jednu stranu do pola, a potom i drugu. Presečemo svitke po dužini, da dobijemo dve rolnice.

    Svaki svitak isečemo po želji,moji su bili pravougaonici dugi 3-3,5 cm.

    Pomašćenim rukama uzmemo svaki pravougaonik, spojim prvo šire krajeve, a onda prstima ušuškamo testo, da dobijemo „jastučić“. Prvu mantiju stavimo u sredinu okrugle tepsije, a potom okolo ređamo preostale…

    Tako radimo dok ne popunimo celu tepsiju i potrošimo sav materijal. Premažemo ih otopljenim maslacem i stavimo da se peku na 200 stepeni da fino porumene.

    Dok se peku, napraviti preliv od jogurta i belog luka.

    Pečene mantije izvaditi iz pećnice.

    Zaliti ih pripremljenim prelivom i vratiti u vrelu rernu da upiju preliv i porumene.

    Vruće mantije poslužiti sa jogurtom, u ovom slučaju i sa sirom jer su punjene prazilukom i krompirom.
    Prijatno!

    (Recept poselila Dijana Ademović na kitchentv.rs)

    PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

    Komentari (0)

    Loading