U francuskom stilu: Za ručak napravite supu od luka
Ukus će vas oduševiti
POTREBNO:
- 4 kašike putera
- 3 crna luka, tanko sečena
- 2 čena belog luka, samlevena
- 6 šolja goveđeg bujona
- ¼ šolje rakije (po izboru)
- 1 sušeni lovorov list
- 2 kašike seckane sveže majčine dušice
- so i sveže mleveni crni biber
- 1/3 bageta, isečenog na sitnije komade
- 1 i po šolja tvrdog sira (preporuka: francuski grijer sir)
- svež seckani vlašac, za serviranje
PRIPREMA:
Uzeti veći tiganj i na srednjoj temperaturi istopiti puter u njemu. Dodati crni luk i dinstati dok ne omekša, oko 5 minuta. Smanjiti temperaturu na minimum i nastaviti sa dinstanjem još 20 minuta. Umešati i beli luk i dinstati još minut.
Potom dobijenu mešavinu sa lukom prebaciti u slow cooker aparat i dodati goveđi bujon, rakiju, lovorov list i majčinu dušicu. Uključiti slow cooker i podesiti da se kuva od 6-7h. Po završetku kuvanja začiniti supu po ukusu biberom i solju.
Zagrejati rernu do 200 stepeni. Sipati supu u vatrostalnu posudu (jednu veću ili nekoliko manjih) i prekriti kockicama bageta. Po vrhu rasporediti sir i staviti u rernu. Peći dok se sir ne istopi, oko 3 minuta. Ukrasiti vlašcem i služiti odmah.