Obavezno probajte: Recept za musaku bez krompira
Malo drugačija verzija
Sastojci:
- 1-1,3 kilograma tikvica
- 500 grama mlevenog mesa
- 2 šargarepe srednje veličine
- 1 glavica crnog luka
- so, biber, slatka mlevena paprika po ukusu
Za bešamel:
- 30 gr putera
- 2 kašike brašna
- 400 ml mleka
Za preliv:
- 4 jaja
- 200 ml mleka
Priprema
Na malo ulja propržite litno seckan crni luk i šargarepu, pa dodajte meso i pržite kratko.
Potom za bešamel otopite puter i dodajte brašno, pa uz mešanje ugrejte dok ne pobeli. Zatim sipajte mleko, postepeno razređujući sos i na kraju začinite po ukusu.
Tikvice dobro operite i, ako želite, oljuštite, ali nije neophodno. Isecite na kolutove.
Posudu za pečenje premažite puterom, pa ređajte tikvice, pa preko mleveno meso i tako dok ne potrošite materijal.
Prelijte bešamel sosom i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa dodajte umućena jaja s mlekom i prelijte. Po želji dodajte preko rendani kačkavalj. Pecite još pola sata.