Na ovaj način neće proklijati: Kako se pravilno čuva krompir?
Sledite ove korake
Skladištenje krompira počinje u supermarketu. Potražite krompir bez mrlja, bez posekotina, tamnih mrlja ili mekih udubina. Krompir bi trebao imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim, plitkim rupama i bez zelene boje. Krompir s mrljama se brže kvari u skladištenju.
Treba da bude suv
Iako bi moglo da bude primamljivo da isperete prašnjave krompire pre skladištenja, oduprite se tom porivu. Vlaga se lako može da uhvati koru krompira i stvori previše vlažno okruženje, što uzrokuje miris plesni i brže starenje. Preporučuje se da ih "odložite takve kakvi jesu i operete ih samo kada su spremni za korišćenje".
Stavite ih u korpu ili vrećicu
Još jedna tajna za očuvanje svežine krompira je pravilna cirkulacija vazduha. Naime, krompiri se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak vazduha. U tom slučaju ih možete ostaviti u toj vrećici. Inače, Muir preporučuje stavljanje krompira u 'dobro osvetljenju korpu ili činiju kako bi zrak cirkulisao oko njih". Otvorena papirna kesica je takođe korisna ako nemate ništa drugo pri ruci.
Pronađite hladno, tamno mesto
Krompir se uzgaja u podzemlju i vole da su uslovi što bliži takvima – tamni i hladni. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7°C i 12°C stepeni tako da je podrum idealan. Ako nemate hladan podrum, držite krompir na najmračnijem i najhladnijem mestu. Idealno rešenje 'ostava koja nije ni blizu izvora topline kao što su mesta u blizini šporeta ili mašine za pranje posuđa. Takođe će poslužiti i ormar ili čak garaža tokom određenih meseci u godini'. Bez obzira na sve, ne čuvajte krompir u frižideru.