LEGENDA DOBROG UKUSA Gurmanska pljeskavica uz rižoto, ručak za desetku
Ovo je odličan recept za obrok kao iz restorana
Potrebno je za pljeskavice:
800 gr mlevenog mesa
1 kašika ravna suvog začina
1 ravna kašičica soli
pola kašičice belog luka u granulama
1 kašica crnog luka u granulama
1 kašičica bibera
1 kašika sušenog peršunovog lista
100 ml vode
2 kašike ulja
100 gr slanine
100 gr tvrdog sira
Priprema:
Mlevenom mesu dodati sve začine pa dobro izmesiti. Dodati i vodu i ulje, opet izmesiti.
Iseckati sitno i slaninu i sir pa dodati mesu, izmesiti, pa ostaviti u frižider 30 minuta. Posle 30 minuta oblikovati kuglice pa izmedju dva pouljena najlončića pritiskati, na primer tanjirom kuglice i oblikovati pljeskavice. Peći na srednjoj do jačoj vatri.
Rižoto:
1 glavica crnog luka
300 gr pirinča/riže
50 ml ulja
150 gr maslaca
1 kašika suvog začina
so i biber, peršunov list
2 paradajza ( može se iskoristiti i paradaj sok, paradajz pire i slično )
Priprema:
Iseckati crni luk, dodati čašu vode, suvo začin i ulje pa luk dinstati na jakoj vatri.
Kada omekani ispasirati ga pa dodati pirinač, naliti vode i ostaviti da provri.
Očuliti paradajz, naseckati ga i dodati ili naliti paradajz soka 200 ml.
SManjiti vatru i mešati dok pirinač ne otpusti.
Po potrebi po malo podlivati vodom.
Na kraju kada je pirinač skuvan i zgusnuo se dodati maslac i dobro promešati, začiniti jo solju, biberom i peršunovim listom i poslužiti uz gurmanske pljeskavice.
Prijatno.