ČUVENA RUSKA POSLASTICA Medena torta sa pavlakom, nežna i aromatična
Jednostavan i brz recept za tortu sa korama od meda i filom od pavlake popularnog naziva Medovik
Sastojci:
160 g putera
180 g meda
1,5 kašičice sode bikarbone
4 jaja
prstohvat soli
150 g šećera
250 g brašna
800 g pavlake
10 g vanilin šećera
150 g šećera u prahu
Priprema:
Rastopite puter i med na laganoj vatri. Dodajte potom sodu bikarbonu i promešajte. Kuvajte nekoliko minuta dok ne dobije ćilibarsku boju, pa ostavite da se ohladi na soboj temperaturi.
Jaja umutite mikserom sa prstohvatom soli. Zatim postepeno dodajte šećer dok mutite. Umešajte i prethodnu smesu koja se hladila. Sve dobro umutite. Dodajte prosejano brašno pa umešajte žicom. To je smesa za koru.
Veliki pleh obložite pek papirom, istresite smesu pa poravnajte. Pecite 15-20 min na 180 stepeni. Sačekajte da se kora ohladi. Odsecite ivice koje štrče (ali ih sačuvajte), treba da imate savršen pravougaonik. Prececite koru na 2 jednaka dela, a svaki taj deo zasecite (po debljini) uzdužno da od tog dela napravite 2. Imate ukupno 4 kore sad.
Umutite pavlaku sa vanilin šećerom, pa onda postepeno dodajte šećer u prahu i mutite dalje.
Ređajte kora, fil, kora, fil do utroška materijala. Na kraju premažite celu tortu filom. Kore koje ste odsekli usitnite u secku pa ukrasite tortu sa svih strana. Ostavite u frižideru da se stegne jedno 4h.