BOLJE OD ROŠTILJA Šumadijski pečeni krompir s kajmakom i slaninicom, prava magija na tanjiru
Recept koji donosimo izuzetno je popularan u čačanskom kraju, gde se u lokalima češće naručuje od, mislili smo, neprikosnovenog roštilja i pečenja
Sastojci:
6 velikih krompira
6 kašičica kajmaka
200 gr mesnate slanine
200 gr kačkavalja
so, biber, biljni začin
malo peršuna
Priprema:
Krompire dobro operite, pa im skinite poklopac sa jedne strane i izdubite ih kašičicom. Poređajte ih na pek papirom obložen pleh i posolite, stavite biljni začin i biber, pa prekrijte krompir aluminijumskom folijom. Pleh pa ubacite u zagrejanu rernu i pecite krompir 45 minuta na 200 stepeni.
Dok se krompir peče, iseckajte slaninu na sitne kockice. Odvojite malo slaninice i ostavite sa strane.
Posle 45 minuta izvadite krompir iz rerne, u svaki ravnomerno rasporedite komadiće slanine i na njih stavite po punu kašičicu kajmaka. Ponovo vratite foliju, pa pecite još 15 minuta.
Izvadite kromir i preko svakog bogato stavite narendanog kačkavalja i preostale komadiće slanine. Pospite sa malo seckanog peršuna i vratite u rernu da se sve zajedno zapeče još 20 minuta.
Poslužite toplo i uživajte u vrhunski ukusnom obroku.