NEŠTO MALO DRUGAČIJE Bolonjeze musaka, toliko dobra da joj niko ne može odoleti
Potrebno je:
– 1,5 kg krompira kuvanog u kori u slanoj vodi i oljuštenog
Za bolognese preliv (nije baš originalan recept, ali je super):
– 2 veća crna luka
– 1 crvena paprika
– 2 šargarepice
– 1 peršun
– 300 gr mlevenog svinjskog mesa
– 1 preliv za špagete bolognese
– 2 kašikice vegete
– 1 kašikica soli
– ½ kašikice bibera
– 1 dcl ulja
Za bešamel sos (opet nije baš neki izvorni recept):
– 2 uvrh pune kašike brašna
– 2 dcl mleka
– ½ dcl ulja
– ½ kašikice soli
– na vrh kašikice bibera
– 1 uvrh kašikica sušenog peršunovog lista
– 2 kašike kisele pavlake
Za preliv od gore:
– preostali deo bešamel sosa
– još 2 kašike pavlake
– ½ dcl mleka
– 1 jaje
Priprema:
Luk, papriku, šargarepu, peršun stavimo u neki multisecko i dobro isitnimo. Dinstamo na ulju da omekša i dodamo meso. Tako još malo dinstamo dok meso ne pobeli, tj. izgubi onu živahno – crvenu boju. Onda razmutimo preliv u malo više vode nego što je na kesici (nekih 2 dcl više), pa nalijemo na meso i povrće, dodamo ostatak začina za preliv i kuvamo poklopljeno nekih 45 minuta i ponekada se setimo promešati.
Bešamel pripremimo tako što na ulju malo upržimo brašno, skinemo sa vatre, dolijemo mleko uz stalno mešanje, tome dodamo so, biber, peršunov list i kuvamo da malo zgusne. Kada je zgusnulo, opet skinemo sa vatre i dodamo pavlaku.
Namažemo tepsiju ili neku drugu posudu za musaku margarinom i poredjamo red kriški kuvanog krompira, na to sipamo pola bolognese preliva, opet slažemo od gore krompira, pa prelijemo sa pola bešamel sosa. Na to opet krompir i bolognese preliv. Od gore još malo krompira i na to ostatak bešamela pomešan sa još pavlake, mlekom i jajetom.
Meni je prespavalo u frižideru i sutra sam ispekla na 200°C nekih 40 – tak minuta.
Definitivno, probajte, nećete se pokajati!!!
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)