ISHRANA ŠAMPIONA Dijeta koja je pomogla Novaku Đokoviću da osvoji planetu
Novak Đoković nije samo najbolji i fizički najspremniji teniser sveta zato što naporno trenira, već to duguje bezglutenskoj ishrani koje se pridržava već deset godina
U jednoj Instagram objavi Novak Đoković je naveo da dan započinje sa malo mineralne vode i limunom. A potom od stabljika celera pravi hladno ceđeni sok koji konzumiran nakon vode sa limunom.
"Ovaj sok je pun minerala, soli i još neotkrivenih elementa koji čiste vašu jetru. Čini čuda, kako za mene i moju ženu, tako i za našu decu. Doduše, oni ga ne uzimaju čistog, već s dodatkom soka od krastavca ili jabuke," otkrio je tada Novak.
Nakon soka od celera, Novak u prvom delu dana jede mnogo voća i salata, nešto što nije zahtevno za varenje.
"Obično jedem žitarice, recimo kinou, divlji pirinač, proso, sladak i običan krompir, kuvan na pari," ispričao je teniser.
Ovako izgleda Novakov meni za jedan dan
Doručak: Pije velike količine vode, zatim uzme 2 kašike meda; musli (organska zob bez glutena, brusnice, suvo grožđe, seme bundeve ili suncokreta i badem).
Međuobrok: kreker bez glutena sa avokadom i tunjevinom.
Ručak: Salata od mešanog zelenog povrća, testenina bez glutena, tikvice, špargle, sušeni paradajz, vege sir.
Međuobrok: jabuka sa idijskim maslacem; dinja
Večera: Salata od kelja, komorača, kinoe i pinjola, inćuni ili sardina; minesote supa; fileti lososa.
Spakujem ručak koji nosim sa sobom
– Tipičan moj ručak je pasta bez glutena sa povrćem. Paprike, sveži paradajz, đumbir, brokoli, grašak, šargarepa… Kombinujem razna povrća sa pastom preko koje sipam maslinovo ulje i malo soli. U suštini, kada igram meč neophodno mi je što više proteina, ali meni je pasta sasvim dovoljna, baš sve što mi treba.