Ručak za celu porodicu: Piletina sa krompirom iz rerne

alo.rs/recepti/Lj.Č. | Žena 05.11.2022 10:00

Lako se pravi

Foto: Shutterstock

Sastojci
Potrebno je:

  • 5 većih pilećih bataka sa karabatakom
  • 2 kašičice belog luka u prahu
  • 1 kašika dimljene aleve paprike
  • 1 kašičica sušene majčine dušice (timijana)
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašika začina za piletinu
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica karija
  • 1 limun (narendana korica)
  • 200 g kefira

Ostalo:

  • 1,3 kg mladog belog krompira
  • 400 g šargarepe
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 2 grančice svežeg ruzmarina
  • 40 ml ulja

Priprema

Pileće meso odvojiti na batake i karabatake i staviti ih u dublju vanglicu. Sve začine staviti u manju posudu i izmešati (ako ne možete da pronađete dimljenu alevu papriku stavite običnu). Meso preliti sa kefirom, izmešati, pa posuti mešavinom začina. Rukom dobro istrljati svako parče mesa. Meso složiti u odgovarajuću posudu sa poklopcem i ostaviti u frižider najmanje 3-4 sata, ili preko noći.

Mladi krompir očistiti i preseći na pola ili ako je krupan na četiri dela. Staviti krompir u dublju posudu. Dodati luk krupnije sečen, kao i očišćenu šargarepu sečenu na krupnije komade. Posuti sa začinima, izmešati, preliti sa 40 ml ulja i još jedanput izmešati.

Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Veliki pleh od el. rerne veličine 30x40cm podmazati uljem. Izvaditi meso iz frižidera i složiti ga u pleh. Ostatak marinade preliti preko mesa. Pripremljeno povrće rasporediti između mesa, staviti i grančice ruzmarina. Preko sastojaka preliti malo ulja. Prebaciti preko list pek papira, ali tako da sve četiri strane budu slobodne da bi para izlazila. Staviti pleh u rernu i peći pola sata sa pek papirom. Zatim skloniti pek papir i nastaviti sa pečenjem dok meso ne porumeni.

Meso je mekano i sočno sa predivnom aromom koju su pustili začini i uz dodatak povrća dobićete divan ručak...

Expand player
Pogledajte više