Ručak za celu porodicu: Piletina sa krompirom iz rerne
Lako se pravi
Sastojci
Potrebno je:
- 5 većih pilećih bataka sa karabatakom
- 2 kašičice belog luka u prahu
- 1 kašika dimljene aleve paprike
- 1 kašičica sušene majčine dušice (timijana)
- 1 kašičica origana
- 1 kašika začina za piletinu
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica karija
- 1 limun (narendana korica)
- 200 g kefira
Ostalo:
- 1,3 kg mladog belog krompira
- 400 g šargarepe
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 kašika suvog biljnog začina
- 2 kašičice aleve paprike
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 2 grančice svežeg ruzmarina
- 40 ml ulja
Priprema
Pileće meso odvojiti na batake i karabatake i staviti ih u dublju vanglicu. Sve začine staviti u manju posudu i izmešati (ako ne možete da pronađete dimljenu alevu papriku stavite običnu). Meso preliti sa kefirom, izmešati, pa posuti mešavinom začina. Rukom dobro istrljati svako parče mesa. Meso složiti u odgovarajuću posudu sa poklopcem i ostaviti u frižider najmanje 3-4 sata, ili preko noći.
Mladi krompir očistiti i preseći na pola ili ako je krupan na četiri dela. Staviti krompir u dublju posudu. Dodati luk krupnije sečen, kao i očišćenu šargarepu sečenu na krupnije komade. Posuti sa začinima, izmešati, preliti sa 40 ml ulja i još jedanput izmešati.
Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Veliki pleh od el. rerne veličine 30x40cm podmazati uljem. Izvaditi meso iz frižidera i složiti ga u pleh. Ostatak marinade preliti preko mesa. Pripremljeno povrće rasporediti između mesa, staviti i grančice ruzmarina. Preko sastojaka preliti malo ulja. Prebaciti preko list pek papira, ali tako da sve četiri strane budu slobodne da bi para izlazila. Staviti pleh u rernu i peći pola sata sa pek papirom. Zatim skloniti pek papir i nastaviti sa pečenjem dok meso ne porumeni.
Meso je mekano i sočno sa predivnom aromom koju su pustili začini i uz dodatak povrća dobićete divan ručak...