Prste da poližeš: Pohovane tikvice sa kačkavaljem
Ukusnije nego obične
Sastojci
Potrebno je:
- 700 g tikvica
- 1 kašičica soli
Smesa za pohovanje:
- 4 jajeta
- 1/2 kašičice soli
- 100 g kisele pavlake
- 3 pune kašike brašna
- 50 g sitno izrendanog kačkavalja
- (trapist, gauda, edamer...)
- brašno
Za pohovanje:
- ulje
Priprema
Tikvice iseći na krugove, sa korom, debljine 2-3 mm. Staviti ih u dublju posudu i posoliti sa kašičicom soli. Izmešati ih i preručiti u veću cediljku. Ostaviti oko pola sata da bi tikvice otpustile što više vode.
Jaja razbiti u odgovarajuću dublju posudu, dodati so i mikserom umutiti. Ne treba mnogo mutiti, samo da se jaja dobro povežu.
Dodati kiselu pavlaku i umutiti. Ubaciti brašno i umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Na kraju dodati sitno izrendani kačkavalj i promešati kašikom. U drugu posudu staviti brašno.
Tikvice pohovati u tiganju sa nelepljivim dnom. U tiganj sipati ulje visine 1 cm i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi (ako bude potrebe dodati u toku pohovanja još malo ulja). Tikvice u cediljki samo blago ispretiskati kuhinjskim papirom. Svako parče uvaljati u brašno, pa u smesu sa jajima. Prebaciti pripremljene tikvice na zagrejano ulje.
Kada donja strana porumeni preokrenuti ih na drugu stranu. Pohovane tikvice vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.