Brzo i lako se prave: Kroasani sa džemom
Bolji nego iz pekare
Sastojci
Testo:
- 2 dl mleka
- 1-2 dl vode
- 10 g kvasaca
- 1/2 dl ulja
- 1 jaje
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 400-450 g brašna
Ostalo:
- 50 g putera
- 1 žumanace
- džema po izboru
Priprema
Kvasac i šećer preliti sa mlakom vodom i ostaviti da naraste. Umutiti jaja so ulje pomešati. U smesu i dodati nadosli kvasac i mlako mleko pa izmešati.
Svaki deo istanjiti na veličine plitkog tanjira 7 premazati puterom slagati na drugu poslednju ostaviti nenamazanu. Posuti brašnom i ostaviti 10 minuta da se testo odmori.
Sve skupa istanjiti u krug. Debljine oko 0.5cm iseći na 12 delova za veće ili 16 delova. Za manje kroasane: Filovati nadevom po želji slatki ili slani. Saviti kiflice pritisnuti malo testo oko fila da ne iscuri tokom pečenja. Kroasane staviti u pleh prekrivenim papirom ili podmazati uljem sa razmucen da ima prostora da naraste tokom pečenja.
Premazati umućenim žumancetom slane posuti susamom. Ostaviti na toplom da još narastu. Rernu zagrejati na 200 pa u toplom rernu staviti pleh i peći fino da porumeni. Slatke posuti šećerom u prahu.