OVO NEMA U PEKARI Zamesite domaće uštipke po receptu naših baka, osetite momenat porodične sreće
Uštipke pospite šećerom u prahu dok su još topli
Potrebno je:
- 2 jaja
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 30 grama Alfa kvasca
- 600-700 grama brašna
- 2 kašike šećera
- 1.5 kašičica soli
- 1 vanilin šećer
- narendana kora od limuna i narandže
- 1 kašičica rakije
- 100 grama suvog grožđa
- Dodatni materijal:
- šećer u prahu za posipanje
- 1 l ulja za prženje
- dodatnih 100 ml mlake vode za kvasac
Priprema
Proleće sa sobom donosi mnogo lepih radosti. Posle duge i hladne zime konačno možemo uživati u suncu i šarenilu koje nam priroda pruža. Obožavam sa svojom porodicom da provodim vreme, a kako bih imala više vremena za to, a da im usput i priuštim lep i ukusan zalogaj, vrlo često ih obradujem sa njima omiljenim - Domaćim uštipcima!
Pre svega, kvasac je potrebno potopiti u 100 ml vode sa kašičicom šećera i ostaviti ga da nadođe.
Prethodno prosejanom brašnu, dodati tek toplo mleko i ostale sastojke.
Toj smesi dodati i nadošli kvasac i umesiti glatko testo.
Testo ostaviti 10-15 minuta da nadođe.
U dubljoj šerpi zagrejati ulje, kašikom vaditi testo i stavljati ga u vrelo ulje da se prži.
Smanjiti temperaturu da uštipci dobiju žućkastu boju.
Potom ih sa šupljom kašikom vaditi iz ulja i posuti šećerom u prahu.
Brzo se prave, veoma su ukusni bilo da su topliji ili hladniji.