Recept koji sigurno uspeva: Najbolje domaće krofne
Tope se u ustima
Sastojci
Potrebno je:
- 600 g brašna
- 50 g maslaca
- 1 jaje
- 2 žumanca
- 6 kašika šećera
- 100 ml mleka
- 100 ml vode
- 1 limun
- 1 aroma ruma
- 7 g suhog kvasca
- 200 ml gazirane vode
- po potrebi ulje
Priprema
Napravite kvas od šećera, kvasca, dve kašike brašna, mlakog mleka i vode. Ostavite da nadođe nekih 15 minuta.
Rastopite maslac i dodajte u brašno. Dodajte jaja. Počnite da lagano mešate testo. Dodajte lagano kvasac. Dodajte sok i koricu limuna te aromu ruma.
Počnite dodavati gaziranu vodu. Mesite testo dugo da se dobro razradi (negde oko 8 minuta). Ostavite testo da nadođe na sobnoj temperaturi oko 4 sata.
Pospite radni sto sa brašnom i lagano istresite testo. Razvucite testo na željenu debljinu (debljina prsta). Iskružite testo sa čašom željene veličine. Ostavite krofne da nadođu oko pola sata.
Uzmite dublju šerpicu i zagrijte dosta ulja. Ulje ne sme da vam bude pregrejano da vam krofne ne bi izgorele. Spustite krofne u šerpicu i pokrijte poklopcem. Pržite uz oprez i preokrenite čim malo porumene. Pržite malo i sa druge strane. Pospite sa šećerom u prahu i poslužite.