Najbolji recept: Domaće lazanje

alo.rs/recepti/Lj.Č. | Žena 12.11.2022 18:00

Morate da probate

Foto: Shutterstock

Sastojci
Potrebno je:

  • 300 g junećeg mlevenog mesa
  • 200 g svinjskog mlevenog mesa
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 konzerva pelata (kockice)
  • po potrebi maslinovo ulje
  • malo belog vina

Bešamel:

  • 1,5 kašina belog brašna
  • 1 šolja mleka 2,8 % mm
  • 1 kesica parmezana

Sirevi

  • 500g mocarele
  • 1 kesica parmezana

Ostalo:

  • 1 kutija kora za lazanju

Priprema

U šerpu srednje veličine sipati maslinovo ulje da pokrije dno. Sitno seckani luk sipati i pržiti dok ne postane providan. Dodati mleveno meso (juneće i svinjsko) i dinstati. Sipati suvi biljni začin, biber.

Preko dodati pelat i nastaviti sa dinstanjem. Zatim preliti sa malo belog vina. I na kraju sipati bosiljak. Sos ostaviti sa strane pokriven poklopcem.

U manju šerpu sipati mleko i sacekati da se malo zagreje. U šoljicu sa strane sa malo tople vode razmutiti brašno (kako ne bi bile grudvice) i sipati preko mleka. Mešati na blagoj vatri. Dodati kesicu parmezana i mešati dok se ne rastopi i postane sve poprilično gusto. Sos ostaviti sa strane i poklopiti.
Izrenndati mozzarelu na krupnije rende i ostaviti sa strane.

U vatrostalnu činiju (duplju) sipati crveni sos da pokrije dno. Porežati kore za lazanju, odmah preko sipati beli sos, pa preko crveni. Nakon toga kore za lazanju i tako u krug do ne dodjete do vrha posude. Poslednji sloj neka bude crveni sos i preko svu izrendanu mozzarelu posudi i paziti da ne viri iz posude.

Peći na oko 200-220 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Čim se mozzarela zarumeni, otvorite i probodite viljuškom do dna, ako se mekano sve, lazanja ja spremna.

Expand player
Pogledajte više