Sastojci
Potrebno je:
- 300 g junećeg mlevenog mesa
- 200 g svinjskog mlevenog mesa
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 glavica crnog luka
- 1 konzerva pelata (kockice)
- po potrebi maslinovo ulje
- malo belog vina
Bešamel:
- 1,5 kašina belog brašna
- 1 šolja mleka 2,8 % mm
- 1 kesica parmezana
Sirevi
- 500g mocarele
- 1 kesica parmezana
Ostalo:
- 1 kutija kora za lazanju
Priprema
U šerpu srednje veličine sipati maslinovo ulje da pokrije dno. Sitno seckani luk sipati i pržiti dok ne postane providan. Dodati mleveno meso (juneće i svinjsko) i dinstati. Sipati suvi biljni začin, biber.
Preko dodati pelat i nastaviti sa dinstanjem. Zatim preliti sa malo belog vina. I na kraju sipati bosiljak. Sos ostaviti sa strane pokriven poklopcem.
U manju šerpu sipati mleko i sacekati da se malo zagreje. U šoljicu sa strane sa malo tople vode razmutiti brašno (kako ne bi bile grudvice) i sipati preko mleka. Mešati na blagoj vatri. Dodati kesicu parmezana i mešati dok se ne rastopi i postane sve poprilično gusto. Sos ostaviti sa strane i poklopiti.
Izrenndati mozzarelu na krupnije rende i ostaviti sa strane.
U vatrostalnu činiju (duplju) sipati crveni sos da pokrije dno. Porežati kore za lazanju, odmah preko sipati beli sos, pa preko crveni. Nakon toga kore za lazanju i tako u krug do ne dodjete do vrha posude. Poslednji sloj neka bude crveni sos i preko svu izrendanu mozzarelu posudi i paziti da ne viri iz posude.
Peći na oko 200-220 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Čim se mozzarela zarumeni, otvorite i probodite viljuškom do dna, ako se mekano sve, lazanja ja spremna.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)