OD SLATKOG SLAĐE Starinska lešnik torta sa karamelom, fina, kremasta, neodoljiva
Sastojci
Biskvit (ispeći 4 kore):
- 4 x 2 belanca
- 4 x 2 kašike šećera
- 4 x 40 g pečenih mlevenih lešnika*
- 4 x 1 kašika oštrog brašna 4 k 1/2 kašike kvalitetnog kakaoa
- 4 x 1 kašičica praška za pecivo
- 4x 25 ml ulja
Fil:
- 1 l punomasnog mleka
- 8 žumanaca
- 300 g karamel bombona od lešnika
- 160 gr gustine
- 170 g šećera (količinu šećera prilagodite svom ukusu, ovo je slađa verzija)
- 100 g putera 200ml
Za natapanje kora
- Malo mleka + kašika ruma
Dekoracija:
- 250 ml šlaga
- 100 g visokokvalitetne čokolade za kuvanje
- 100 g noisette čokolade
Priprema
1. Karamel krem: Zagrejte 1,5 dl mleka i prelijte ga preko karamel-lešnika bombona koje smo stavili u tiganj i zagrevajte na laganoj vatri dok se karamele ne istopi.
Od preostale količine mleka odvojiti 1 dl mleka, a ostatak dodati u otopljene karamele i zagrejati (pojačati temperaturu). U posebnu činiju stavite žumanca, gustin, šećer i pomešajte sa 1 dcl hladnog mleka, dok ne bude grudvica.
Kada se mleko sa karamelama zagreje, dodajte mu prethodnu smesu i dovedite kremu da provri (krem će biti jako čvrst, pa ga je potrebno malo žešće mešati da nema grudvica). Sklonite sa šporeta i prekrijte površinu krema prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
2. Kore: Dok se krema hladi napraviti koru: u belanca dodati prstohvat soli i umutiti, postepeno dodavati šećer i umutiti dok ne postane svetla, isključiti mikser.
Brašno, kakao i prašak za pecivo prosejati, pa lagano dodati smesu od belanaca, ručno izmešati i na kraju dodati pržene mlevene lešnike (ja sam jedno sitno samlela, a drugo krupno iseckala) i sve lagano sjediniti. Na kraju dodajte ulje u laganom mlazu uz mešanje ručno.
Smesu sipajte u okrugli kalup za torte d=22-26 cm čije smo dno malo premazali puterom i stavili papir za pečenje (ja sam stavila i pek papir na obod kalupa). Pecite biskvite na 180 stepeni. oko 20 minuta ili u zavisnosti od rerne malo duže ili kraće. Pečene kore uklonite i ostavite da se ohlade.
3. Pravljenje fila: U mlaku (ne sasvim ohlađenu!) kremu dodajte puter i dobro promešajte. Umutiti slatku pavlaku u šlag (ja sam koristila biljni šlag 5+, pazite da ne premešate da ne dobijete puter!) i dodajte u krem i sve dobro izmešajte.
4. Slaganje: Kada pečem biskvite u kalupu d=26 cm (visina gotovog kolača je oko 6 cm) ne sečem koru ili pečem 4 odvojene kore - vidi prilog 19.09.2014, a kada pečem u kalup d=22cm (visina torte je oko 8cm) pa svaki biskvit isečem po dužini na 2 dela.
Biskviti nisu visoki, ali kako volim tanje kore, sečem ih bez problema, međutim, ako niste vešti u rezanju, ne morate ni da ih sečete. Stavite prvi deo u obruč kalupa, prekrijte ga papirom za pečenje, prelijte biskvit sa malo mleka i rumom (ako vam kora deluje dovoljno mekana i sočna, ovaj korak možete da preskočite, samo je važno da ne preterate, dovoljno je samo par kašika), pa premazati kremom od karamela-lešnika, ponoviti postupak, završiti kremom.
5. Glazura: Čokolade izlomite i prelijte kremom; staviti na srednju vatru i mešati dok se čokolada ne otopi. Preliti preko poslednjeg sloja fila i ostaviti da se ohladi, najbolje preko noći.
SAVETI
Ako želite da skratite proces pečenja kora, a vešti ste u rezanju, možete ispeći dve kore i prepoloviti ih tako da ih dobijete ukupno
Ako želite intenzivniji ukus karamele, zamenite završni sloj ganaša mekim karamel prelivom. Prijatno!
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)