U DESET NAJGORIH JELA NA SVETU NAŠLO SE ČAK 5 SRPSKIH Pljuju nam čvarke, svadbarski kupus, slatko, kuvar Saša uzvraća udarac
Ova vest izazvala je burne reakcije Srba
Pre samo nekoliko dana, poznati gastronomski sajt "Taste Atlas" dao je negativne ocene našim najpoznatijim specijalitetima koji su deo srpske tradicije. Na listi najgorih jela, prvo mesto zauzele su pihtije, a među prvih deset nalaze se i čvarci, podvarak, svadbarski kupus, popara, slatko... Ova vest izazvala je burne reakcije Srba i tim povodom je u "Jutru" na Prvoj gostovao kuvar Saša Marinković.
Na samom početku razgovora, Saša je istakao da niko nema pravo da pljuje po nečijoj tradiciji, a onda je otkrio koje jelo u svetu ne bi mogao ni da pomiriše, a kamoli proba. Da sve bude zanimljvije, "Taste Atlas" je sada izbacio listu najboljih srpskih jela, ali jedna stvar je mnogima nelogična.
"Prvo što možete da primetite na tom sajtu je odsustvo kriterijuma, na osnovu čega je nešto proglašeno kao najgore. Zašto se govori da su pihtije najgore? Koji kuvari su to rekli? Može da se posmatra na različite načine. Pihtije su jako zdrave, radi se o nekoj tradiciji koja je ukorenjena u nama. Svaka domaćica je gledala kako da iskoristi to jelo maksimalno. Najčešće se pravi od svinjskih nogica gde ima najviše hrskavica, tj. kolagena i vi odatle dobijate želatin i unosite kolagen na jedan zdrav i normalan način", rekao je Saša Marinković i dodao:
"O ukusima ne treba raspravljati. Znam dosta ljudi koji jako vole pihtije. Kada pogledate restorane u Beogradu i pozabavite se time da vidite ko sve ima pihtije, videćete da su u 17 časova već prodate. Ljudi koji ih vole, znaju gde mogu da ih nađu. Ovde se radi o jelima koja postoje nekoliko decenija i meni je kao kuvaru apsurdno da bilo ko može da izgovori da je nešto loše, koji su kriterijumi za tako nešto. Ovde se radi o iskorišćenosti. Imate nogice i najbolji način da ih iskoristite, jeste da napravite pihtije", rekao je kuvar.
Gastronomski sajt je izbacio i listu najboljih srpskih jela. Na njoj se nalaze: ajvar, burek sa sirom, komplet lepinja, pljeskavica, krofne, bela čorba, pasulj i sarma. Mnogima nije logično da se sarma nalazi na listi najboljih jela, a svadbarski kupus na listi najgorih.
"Svadbarski kupus je deo naše tradicije. On se služi na svadbama, veridbama i ide posle čorbe, a pre pečenja. Uz svadbarski kupups menjate piće, krećete sa rakijom i kada krenete da jedete svadbarski kupus, vi već prelazite na vino. Mi nismo jedini ljudi koji konzerviraju. To rade Skandinavci, oni ulove rube, suše, dehidriraju i posle ih koriste tokom cele godine. Ja bih se onevestio kad bih je pomirisao, iskreno. To radi ceo svet", otkrio je Saša.
Na pitanje "zašto neko pljuje čvarke", kuvar je odgovorio:
"Mi nismo imali ulje tada i topili smo svinjsku slaninu da bismo dobili mast. Ostajali su čvarci i ljudi kad su probali, nisu verovali koliko je to dobro. Duvan čvarci su napravljeni u Valjevu pre jedno 20-ak godina gde je mešanje tradicije i kulture, ali mi smo proizveli nešto naše i smatram da niko nema prava da pljuje po našoj tradiciji", rekao je kuvar.