VODA TREBA ČETIRI PUTA DA PROVRI Ovako naše bake spremaju slavsko žito, tradicionalni recept koji treba da zapišete
Kada na dan slave gosti uđu u kuću, prvo što im domaćica ponudi je slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simbola krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.
Zato je svakoj domaćici, pored hrane i kolača, veoma bitno da gostima i žito bude ukusno.
Iako se može učiniti jednostavno, spremanje slavskog žita nije tako lako. Ali, uz ovaj stari, tradicionalni recept sigurno će vam uspeti.
Sastojci:
- 400 g pšenice-belice
- 400 g mlevenih oraha
- 400 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kašičice cimeta
Priprema:
Pšenicu dobro očistite i operite pod mlazom vode. Stavite je u veću šerpu, nalijte vodom i kuvajte.
Kada provri, pustite da kuva još par minuta, prospite vodu, a žito ostavite u cediljki.
Nalijte novu, hladnu vodu i ponovite postupak. Ostavite da opet provri, bacite vodu, nalijte opet čistu hladnu vodu i ostavite ponovo da provri. To radite četiri puta, da bi se voda izbistrila.
Kad četvrti put voda provri, sklonite šerpu sa ringle, stavite je na hladno mesto, poklopite i zamotajte u neku toplu tkaninu. Ostavite nekoliko sati da miruje.
Žito procedite, ali sačuvajte oko dva decilitra tečnosti, pa ga sameljite u blenderu.
U veću posudu stavite žito, šećer, orahe, vanil šećer i cimet, pa sve dobro promešajte.
Servirajte ga u omiljenoj posudi i ukrasite orasima i drugim koštunjavim voćem.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)