Prste da poližeš: Štrudla sa makom
Fantastičan ukus
Sastojci
Testo:
- 400 g mekog brašna (T-400)
- 1 kesica suvog kvasac
- ili 1/2 kockice svežeg kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1 belance
- 100 g masti
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 većeg limuna (izrendana korica)
- 125 ml mleka
Fil:
- 400 g mlevenog maka
- 100 g šećera
- 200 ml mleka
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 većeg limuna (izrendana korica)
Za premazivanje korica:
- džem od šljiva ili po želji
Za premazivanje rolata:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema
Testo: U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera (od 50 g šećera) sipati suvi kvasac, promešati i ostaviti da se aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati ostatak šećera, so, prašak za pecivo i koricu limuna (limun prethodno držati 15 min. u vodenom rastvoru sa sodom bikarbonom). Promešati.
U sredini brašna napraviti udubljenje, pa dodati mast (koja je bila na sobnoj temperaturi), jaje, belance i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i umesiti ga uz vrlo malo dodavanja brašna. Kada testo postane elastično i ne lepi se za ruke, formirati ga u obliku lopte i vratiti u vanglicu. Prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti testo na toplom da udvostruči svoju zapreminu.
Fil: Mleveni mak staviti u odgovarajuću posudu. Dodati šećer, cimet i koricu limuna. Promešati. Preliti sa vrelim mlekom i dobro sjediniti sve sastojke. Ohladiti.
Za pečenje štrudle pripremiti pleh vel. 20cm x 35cm. Pleh premazati dobro maslacem.Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti na dva jednaka dela. Uzeti prvu polovinu testa i razviti u oblik pravougaonika, debljine 2-3mm. Koru premazati sa dve pune kašike džema. Preko džema premazati polovinu fila (fil kašikom stavljati na koru, pa ga ravnomerno rasporediti). Uviti testo u rolat. Na oba kraja rolata testo uvući unutra, da ne bi fil iscureo. Na isti način napraviti i drugi rolat.
Rolate prebaciti u pripremljeni pleh, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Narasle rolate premazati mešavinom žumanceta i mleka. Staviti da se peče. Ako bude potrebno, pri kraju pečenja, štrudlu prekriti providnom folijom da ne izgori. Pečenu štrudlu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi.