PRAVA DOMAĆA Bomba torta sa orahom, po starinskom receptu, ukusna i sočna, onako kako svi vole
Bomba torta nekada je bila nezaobilazna na svim proslavama, a njen recept malo je pao u zaborav. Kako nam je počela sezona slava, a bliže se i praznici sigurni smo da ćete je rado napraviti i obradovati svoje ukućane. Sačuvajte ovaj recept sigurno ćete ga često praviti
Potrebno je:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
200 g mlevenih oraha
2 kašike brašna
1 kašikica praška za pecivo
Fil:
250 g maslaca ii margarina
300 g mleveneg keksa
200 g mlevenih oraha
6 žumanaca
150 ml gustog soka od breskve
200 g šećera
Karamelizovani šne od belanaca:
6 belanaca
12 kašika šećera
6 kašika šećera za karamel
Priprema:
Za koru – Umutiti penasto jaja i šećer, postepeno dodavati orahe uz lagano mešanje, na kraju brašno i prašak za pecivo.
Peći u kalupu prečnika 27 cm. na u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Za fil – Na pari umutiti žumanca i šećer dok ne postane svetla i gušća smesa, zatim još malo držati na pari, oko 5 minutam, lagano ručno mešajući, skloniti sa pare pa ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti maslac pa dodati ohlađena žumanca, keks, orahe i sok. Sve izmešati pa staviti preko ohlađene kore.
Na kraju pripremiti i šne od belanaca.
Umutiti belanca u čvrst sneg. Ja mutim tako što krenem sa samim belancima pa posle minut-dva postepeno dodajem šećer i mutim dok ne postanu čvrsta pena.
Staviti 6 kašika šećera da se istope i postanu karamel. Ovde treba paziti da karamel ne izgori, radite na umerenoj temperatuti.
Tako vreo i tečan karamel sipati u tankom mlazu u sneg od belanaca stalno muteći miserom najvećom brzinom, I ka ste nasuli karamel, mutite još oko 2, 3 minuta. Odmah staviti preko torte.