Sastojci
Potrebno je:
- 5 kg cvekle
- 1 l sirća
- 2 l vode
- 100 g šećera
- 2-3 kašike soli
- po ukusu beli luk, biber u zrnu
- 1 vrećica vinobrana ili konzervansa
Priprema
Cveklu oprati. Treba ostaviti peteljku dugu bar 1 cm da ne izgubi lepu boju. Staviti cveklu u veću šerpu i preliti vodom, pa staviti da se kuva.
Od momenta kad prokuva voda, kuvati oko sat vremena, paziti da se cvekla ne prekuva. Kuvanu cveklu prohladiti, pa oguliti. Rezati na listiće. Prokuvati vodu, šećer, so i sirće, skloniti sa vatre, pa dodati vinobran.
Narezanu cveklu ređati u sterilisane tegle. U svaku teglu dodati par zrna bibera i malo belog luka, pa preliti prokuvanom tečnošću. Bocnuti nožem do dna tegle, kako bi izašli mehurići zraka. Dobro zatvoriti poklopac,prekriti tegle i ostaviti tako prekrivene 12 sati. Zatim tegle ostaviti na hladno mesto.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)