MALO VINA I ZAČINA Pet ko vrata za konzervu pelata
U današnja vremena, kao što znate, vreme je novac. Ne kažemo - ako imate vremena da kuvate i ljuštite paradajz, zaista svaka čast, ali ponekad je brže i jednostavnije pribeći onom iz konzerve - pelatu, a njih zaista ima bezbroj i dostupni su na tržištu po povoljnim cenama.
Vi samo treba da se odlučite da li ćete uzeti onaj sa paradajzom u komadu ili iseckan. I upamtite - nisu svi umaci jednaki, a ponekad im baš fali nešto da dobiju onaj prepoznatljivi, domaći ukus. Uz pomoć nekoliko stvari koje možda već imate pri ruci, nadogradite običnu limenku pelata ovim jednostavnim trikovima.
TOPLO JE BOLJE
Kupovni sos od paradajza uvek je dobro da ga zagrejete u posebnoj posudi pre nego što ga pomešate, recimo, s testeninom. Zagrevanje sosa probudiće sve začine i pomaže u oblaganju testenine. Pustite da lagano kuva najmanje 15 minuta kako bi se sos zgusnuo i pojačao ukuse.
DODAJTE POVRĆE
Uključivanje svežeg ili smrznutog povrća daje snažan ukus i teksturu pelatu. Kratko izdinstajte sveže povrće na maslinovom ulju pre dodavanja sosa od paradajza u tiganj. Tikvice narezane na kockice, bundeva, šargarepa, paprika, kukuruz i kelj jednostavne su opcije koje možete dodati. Ako se odlučite za smrznuto povrće poput spanaća ili brokolija, odmrznite ih i ocedite višak vode pre nego što ih umešate u sos. Zaokružite sos šakom sveže naseckanog začinskog bilja, poput bosiljka, peršuna, origana, korijandera, vlašca ili majčine dušice.
VINA NIKAD DOSTA
Vino, i crno i belo, stvara kompleksnost i daje dubinu sosu. Lagana bela vina poput pinoa čine sos hrskavim i s notama citrusa. Crna vina punog ukusa poput merlota daće vašem sosu bogat duboki zemljani ukus. Izbegavajte izrazito voćna vina jer mogu drastično da promene ukus.
FINA KISELINA
Kapari ili masline vašem sosu daće pikantni ukus, kao i kašika ukiseljenog povrća zbog sirćeta koji oponaša prirodnu kiselinu u paradajzu. Sok svežeg limuna ili kašika jabukovog sirćeta takođe idu sjajno.