RECEPTI S PARADAJZ PELATOM 10 fantastičnih predloga
Uz pomoć nekoliko stvari koje možda već imate pri ruci, nadogradite običnu limenku pelata u fantastično jelo
Sastojci:
500 g svinjskog filea
500 g krompira
500 g pelata
1 sveža zelena paprika
1 sveža crvena paprika
1 šargarepa
2-3 feferone
10 maslina bez koštica
1 kesica mešavine začina za gulaš
Priprema:
Meso isecite na kocke veličine zalogaja. Krompir oljuštite i isecite na kockice. Sveže paprike očistite od semenki i peteljki, pa ih iseckajte. Feferone ocedite i iseckajte na kolutove. Šargarepu očistite i isecite na kolutove. U šerpi, na malo ulja meso prodinstajte, dodajte svežu papriku i krompir i dinstajte oko pet minuta. Dodajte pelat, šolju hladne vode i začin za gulaš. Izmešajte i ostavite da provri. Poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta. Dodajte feferone i masline i krčkajte još 2-3 minuta. Po želji ukrasite peršunom.
Savet
Gulaš poslužite uz kuvani pirinač ili krompir-pire.
Vitaminska gusta čorba
Sastojci:
600 g pelata
1 glavica kelja
200 g leblebija iz konzerve
1 ljuta papričica
1 crni luk
2 kašike rendanog đumbira
1 kašika maslinovog ulja
1 šolja vode
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kašičica soli
Priprema:
Kelj isecite na tračice, ljutu papričicu na kolutove, leblebiju ocedite od vode. U šerpi, na maslinovom ulju prodinstajte iseckan crni luk, dodajte ljutu papriku, đumbir i dinstajte uz mešanje oko pet minuta. Dodajte vodu, pelat, kelj, leblebije i sve začine. Kada čorba provri, smanjite temperaturu na najnižu i krčkajte još oko pola sata. Štapnim mikserom napravite gustu čorbu. Dekorišite po želji - peršunom ili leblebijama ako vam je ostalo malo u konzervi.
Schutterstock
Musaka od patlidžana
Sastojci:
2 plava patlidžana
500 g pelata
200 g rendanog parmezana
200 g mocarele
1 crni luk
1 čen belog luka
1 kašičica suvog origana
2 kašike listića svežeg bosiljka
100 g prezli
maslinovo ulje
Priprema:
Patlidžan isecite na tanke kolutove, poređajte i zagrejani tiganj, posolite ga, premažite maslinovim uljem s obe strane i pržite po nekoliko minuta s obe strane dok ne dobije smeđu boju. U drugom tiganju, na malo zagrejanog maslinovog ulja, dinstajte iseckane crni i beli luk i origano nekoliko minuta, da luk dobije zlatnu boju. Dodajte iseckan pelat, bosiljak, po ukusu so i biber. Kuvajte 15 minuta na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Tepsiju podmažite uljem, pa na dno rasporedite sos od paradajza. Poređajte jedan red kolutova patlidžana i pospite parmezanom. Preko namažite sos od paradajza, opet poređajte patlidžan i pospite parmezan. Ponavljajte tim redom dok sve ne utrošite. Odozgo musaku pospite parmezanom, prezlama i poređajte iseckanu mocarelu. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata.
Schutterstock
Jaja u crvenom sosu
Sastojci:
2-3 jaja
200 g pelata
1 kašika maslinovog ulja
½ glavice crnog luka
1 čen belog luka
malo peršuna ili bosiljka za dekoraciju
Priprema:
U tiganju, na zagrejanom ulju, prodinstajte iseckan crni luk minut, dodajte iseckan beli luk i dinstajte dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte iseckan pelat, so i biber po ukusu, izmešajte i ostavite da se dinsta pola sata, odnosno dok se ne zgusne koliko želite. U tiganj razbijte jaja, da se ne slepe i kuvajte oko pet minuta, odnosno dok se belanca i žumanca ne ispeku. Sklonite sa šporeta, dekorišite peršunom ili bosiljkom i poslužite.
Savet
Pre služenja odozgo možete da narendate malo kačkavalja
Njoki iz rerne
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 crni luk
2 čena belog luka
400 g pelata
500 g njoka
1 kašičica suvog bosiljka
1 mocarela (125 g)
Priprema:
Skuvajte njoke prema uputstvu s pakovanja. Na malo zagrejanog ulja prodinstajte iseckan crni luk dok omekša, dodajte iseckan beli luk i dinstajte jedan minut. Sipajte pelat, izgnječite viljuškom i kuvajte desetak minuta uz povremeno mešanje. Dodajte njoke. Posolite, pobiberite po ukusu, dodajte bosiljak i sipajte u tepsiju. Izravnajte, odozgo rasporedite komade mocarele. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni desetak minuta, odnosno dok se sir ne istopi.
Ćufte s parmezanom
Sastojci:
Za ćufte:
500 g mlevenog mesa po želji
1 jaje
2 kašike rendanog parmezana
1 crni luk
1 čen belog luka
2 kašike prezli
3 kašike mleka
brašno
Za sos:
2 kašike ulja
1 crni luk
1 čen belog luka
400 g pelata
150 ml sosa od paradajza
1 kašičica šećera
1 prstohvat origana
so, biber
Priprema:
Ćufte: Iseckajte sitno očišćen crni i beli luk i u činiji pomešajte sve sastojke za ćufte. Mesite rukama da dobijete ujednačenu smesu. Pravite ćufte željene veličine. Svaku uvaljajte u brašno i pržite na zagrejanom ulju dok ne dobije zlatnosmeđu boju sa svih strana. Izvadite ih na ubrus. Sos: Prodinstajte iseckan crni luk na zagrejanom ulju dva minuta. Dodajte pelat, sitno iseckan beli luk, paradajz sos, šećer i začine po ukusu. Kada provri, dodajte 100 ml vode. Kuvajte oko pet minuta, pa dodajte ćufte. Kuvajte poklopljeno na tihoj vatri oko 20 minuta.
Sočni bataci
Sastojci:
500 g pilećih bataka
400 g pelata
1 crni luk
1 šargarepa
1 kašičica mlevene paprike
2 lista lovora
so, biber
Priprema:
Batake operite i skuvajte. Crni luk očistite i iseckajte na kockice. Šargarepu očistite i iseckajte na kolutove. U šerpi, na zagrejanom ulju prodinstajte luk, dodajte šargarepu i mlevenu papriku. Posle dva minuta dodajte so po ukusu i šolju vode. Kad provri, stavite batake, pelat, lovor, biber po ukusu, krčkajte jedan minut, pa sklonite sa šporeta i servirajte.
Schutterstock
Punjene paprike
Sastojci:
10 mesnatih paprika
Za fil:
300 g mlevene piletine
3 šargarepe
50 g pirinča
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
3 kašike sojinih ljuspica
1 kašičica slatke mlevene paprike
1 kašičica mešavine suvih začina
5-6 zrna bibera
2 lista lovora
Za sos:
400 g pelata
1 čaša vode
1 kašičica mešavine suvih začina
Priprema:
Sojine ljuspice potopite u hladnu vodu pet minuta da nabubre. Fil: Pirinač skuvajte delimično u posoljenoj vodi, procedite i pomešajte s ljuspicama soje, pa dodajte meso, narendanu šargarepu, mešavinu začina, mlevenu papriku, biber i so po ukusu i jednu glavicu iseckanog crnog luka. Izmešajte i punite paprike kojima ste odstranili peteljku i semenke. U šerpu sipajte malo ulja, stavite seckanu drugu glavicu crnog luka i poređajte punjene paprike. Između njih stavite biber u zrnu i lovor i oljušten beli luk. Sos: Izgnječite pelat, dodajte vodu i začine, pa prelijte preko paprika. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko jedan sat.
Pica margarita
Sastojci:
Za testo:
2 šolje brašna
1/2 suvog kvasca
80 ml vode
½ kašičice soli
Za nadev:
200 g pelata
1 mocarela
50 ml maslinovog ulja
Svež bosiljak
Priprema:
Pomešajte sve sastojke za testo i umesite da bude srednje meko. Pokrijte činiju providnom folijom i ostavite u frižideru dva sata. Premesite ga i oklagijom napravite tanku koru. Stavite je u podmazan pleh. U šerpu sipajte pelat, ulje, so po ukusu i stavite na srednju vatru da se kuva dok se zgusne kao sos. Time premažite testo. Preko poređajte komade mocarele. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Pospite svežim listićima bosiljka.
Schutterstock
Omlet sa spanaćem u sosu
Sastojci:
Za omlet:
3 jaja
100 g spanaća
1 kašičica mešavine začina
1 kašičica putera
Za sos:
200 g pelata
1 kašika ulja
1 čen belog luka
Za dekoraciju:
2 kašike narendanog kačkavalja
1 kašika rendanog parmezana
Priprema:
Sos: U tiganju, na zagrejanom ulju prodinstajte iseckan beli luk jedan minut, dodajte usitnjen pelat zajedno s tečnošću, biber i so po ukusu. Krčkajte na tihoj vatri 4-5 minuta, odnosno dok tečnost ne ispari. Omlet: Operite, očistite spanać i stavite u vruću vodu na minut. Ocedite, iseckajte ga. Umutite jaja, dodajte mešavinu začina, spanać i izmešajte. Sipajte smesu u tiganj, na zagrejan puter i pržite omlet na tihoj vatri. Kada je donja strana omleta pečena, a gornja strana polupečena, stavite ga u pleh. Namažite ga pripremljenim sosom od paradajza, pospite kačkavaljem i presavijte napola. Odozgo rasporedite parmezan i pecite ga u zagrejanoj rerni 2-3 minuta, da se parmezan rastopi.