Dijetalnii čizkejk: Otmeni slatkiši sa šargarepom
ŠArgarepa nije rezervisana samo za slana jela. Pogledajte naš predlog recepata sa šargarepom
Sastojci:
5 šargarepa
2 jajeta
2 belanca
1/2 šolje integralnog brašna
500 g krem sira
1 čaša kiselog mleka
1 kesica želatina
1/2 kesice praška za pecivo
Priprema:
Šargarepu oljuštite, skuvajte i ispasirajte. Umutite jaja i belanca, pa ubacite polovinu smese ispasirane šargarepe, praška za pecivo i brašno. Sipajte u kalup za čizkejk i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Polovinu kesice želatina pripremite po uputstvu sa kesice i dodajte u pomešani sir i kiselo mleko. Kad kora bude gotova, dodajte krem od sira i ostavite u frižideru oko 3 sata. Drugu polovinu želatina pomešajte sa ostatkom ispasirane šargarepe i rasporedite preko čizkejka. Ponovo stavite u frižider, ovog puta preko noći, da se lepo stegne.
Schutterstock
Medeni kolač
Sastojci:
Za koru:
6 šargarepa
3 jajeta
2 šake pečenih badema
1 kašičica praška za pecivo
2 šolje brašna
Za krem:
250 g krem sira
1 čaša kiselog mleka
2 kašike meda
Priprema:
Šargarepu oljuštite i izrendajte. Ulupajte jaja, pa dodajte samlevene bademe, brašno i prašak za pecivo i sjedinite s šargarepom. Sipajte u kalup za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni 40 minuta. Izmutite mikserom krem sir i kiselo mleko, pa na kraju dodajte med i špatulom lagano promešajte. Prelijte preko kolača i ostavite u frižideru da odstoji do 2 sata.
Schutterstock
Zdravi keksići
Sastojci:
2 jabuke
3 šargarepe
5 urmi
3 jajeta
1 šolja smeđeg šećera
3 kašike kokosovog brašna
3 kašike pšeničnog brašna
1 kašičica cimeta
1 kesica praška za pecivo
3 kašike ulja
1 šaka ovsenih pahuljica
Priprema:
Jabuke i šargarepu oljuštite i izrendajte. Urme takođe sitno isecite. Umutite jaja i šećer u vazdušastu smesu, pa polako dodajte cimet, ulje i na kraju brašno, pa špatulom lagano promešajte. Ubacite voće i ovsene pahuljice i sjedinite. Šakama oblikujte loptice, pa ih prilikom ređanja u pleh koji ste obložili papirom za pečenje malo spljosnite da dobiju oblik kruga. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.
Posna fantazija s kokosom
Sastojci:
300 g šargarepe
1 kašika kokosovog brašna
120 g oraha
150 g šećera
1 kašičica cimeta
2 kašike ulja
200 g posnog mlevenog keksa
1/2 kašičice soka limuna
Priprema:
Šargarepu oljuštite i krupno izrendajte. Zagrejte ulje na tiganju, pa je ubacite i dinstajte dok ne omekša. Dodajte postepeno šećer i konstantno mešajte. Ostavite da se ohladi. U mleveni keks dodajte cimet, mlevene orahe, 1/2 kašičice soka limuna, kokosovo brašno i izdinstanu šargarepu. Mešajte dok se ne sjedini. Na tacnu stavite papir za pečenje pa kolač sipajte na nju. Ostavite kolač nekoliko sati u frižideru da se stegne. Po želji ukrasite šlagom, orasima i komadićima šargarepe.