RECEPT ZA BOSANSKI SPECIJALITET Slatki prženi lokumi, mekani, slatki kolačići
Danas vam donosim recept za slatke lokume pržene u ulju
U tradicionalnoj bosanskoj kuhinji lokumi se spominju i kao pečeno i kao prženo testo, kao slatki ili slani uštipci različitih oblika.
Sastojci
- – 350 g brašna
- – 3 supene kašike kisele vode
- – 2 supene kašike šećera
- – 3 jaja
- – prstohvat soli
- – ulje za prženje
- – šećer u prahu za posipanje
Priprema
Mikserom umutiti jaja, kiselu vodu, šećer i prstohvat soli.
Postepeno dodavati brašno i mešati kašikom. U početku će smesa biti tekuća.
Nakon 350 g brašna, tekuća smesa će postati lepi komad kompaktnog testa.
Na pobrašnjenoj podlozi, testo malo mesiti rukama, kako bi postalo još lepše i glađe.
Zatim ga podeliti na četiri jednake loptice.
Loptice razvaljati u dugačke i tanke valjke, pa ih rezati na lokume dužine oko 5 cm.
Svaki lokum zarezati po dužini s jedne strane.
Ubacivati ih u duboko vruće ulje. Lokumi će prvo potonuti na dno, pa će za par sekundi isplivati na površinu.
Kada se isprže s donje strane, sami će se okrenuti u ulju. Vaditi ih na papirni ubrus kada dobiju lepu, blagu boju.
Posuti šećerom u prahu.
Služiti tople, uz slatki namaz i belu kafu.