10 sjajnih POSNIH i MRSNIH recepata sa sočivom - em JEFTINO em UKUSNO

alo.rs/ I. V. | Žena 08.12.2022 16:10

Sočivo je ranije važilo za namirnicu siromašnih a danas se služi u najboljim restoranima sveta. Predlažemo vam 10 fantastičnih POSNIH i MRSNIH recepata s ovom supermahunarkom.

Schutterstock

 
 

mrsno

Pastirski gulaš

Sastojci:

500 g govedine

1 crni luk

4 čena belog luka

2 šargarepe

200 ml pelata (ili seckanog paradajza)

600 ml bujona

200 ml crnog vina

 2 lovorova lista

1 šoljica sočiva

peršun

ulje

so, biber

Priprema:

Sočivo ostavite preko noći u vodi, pa procedite. Na malo masti dinstajte sitno seckani crni luk, dodajte sitno seckani beli i kockice mesa. Kad junetina promeni boju, dodajte šargarepu i dolijte vino. Kad tečnost usahne, ulijte paradajz i bujon. Začinite lovorovim listom, solju i biberom. Kad je povrće skoro kuvano, dodajte sočivo i kuvajte dok sve lepo ne omekša. Služite ga uz kuvani krompir ili pirinač.

SAVET Ako je meso i dalje tvrdo, dodajte prstohvat sode bikarbone

 

Schutterstock

Schutterstock

 

 

posno

Pljeskavice bez mesa

Sastojci:

50 g crvenog sočiva

50 g ječma

50 g leblebija

50 g pasulja

3 šargarepe

1 crni luk

2 čena belog luka

1 celerov list

1 lovorov list

1 kašičica mlevene paprike

2 kašičice maslinovog ulja

2 tunjevine iz konzerve

prezle

pšenično brašno

2 kapi limunovog soka

2 dl ulja

so, biber

biozačin

Priprema:

Mešavinu mahunarki  potopite u vodu preko noći. Na ulju dinstajte sitno seckani crni i beli luk, dodajte seckane šargarepu i celer, promešajte i dodajte oceđene mahunarke. Mešajte par minuta bez dodatka vode. Zatim dolijte vodu da ogrezne i začinite. Ubacite list lovora i ostavite da se kuva, a po potrebi dolivajte još tečnosti. Tunjevinu iz konzerve ocedite, začinite limunovim sokom, maslinovim uljem i biberom. Skuvane mahunarke izblendirajte i dodajte tunjevinu, belanca, prezle i brašno. Kašikom uzimajte smesu i pomoću kašičice pržite pljeskavice u vrelom ulju s obe strane.

 

Schutterstock

Schutterstock

 

 

mrsno

Pica iznenađenja

Sastojci:

700 g bundeve

400 g testa za picu

200 g mlevenog jagnjećeg mesa od buta

400 g sočiva iz konzerve

200 g cvekle (kuvane ili iz konzerve)

4 lista nane

3 kašike maslinovog ulja

Za jogurt s nanom:

130 g niskomasnog jogurta

3 kisela krastavca

1 čen belog luka

1/2 šoljice nane

so, biber

Priprema:

Pleh obložite papirom za pečenje. Na papir stavite naseckanu bundevu, pa je polijte uljem i pecite 30 minuta na 200 stepeni. Za sos pomešajte jogurt, seckani krastavac, beli luk i nanu, pa sve začinite solju i biberom. Testo za picu pecite 20 minuta na 220 stepeni. U tiganju s uljem ispržite začinjeno meso. Izvadite, a na istom ulju propržite sočivo iz konzerve i bundevu dva minuta. Preko testa za picu premažite pasiranu cveklu, pospite smesom bundeve i mesa, pa prelijte jogurtom s nanom. Pobiberite i ukrasite listićima nane.

 

Schutterstock

Schutterstock

 

 

posno

Vege punjene paprike

Sastojci:

100 g zelenog sočiva

2 žute paprike

2 crvene paprike

1 praziluk

2 crna luka

2 šargarepe

4 krompira

4 čena belog luka

800 g paradajz pelata

1 kašika jakog kečapa

maslinovo ulje

so, biber

bosiljak

Priprema:

Crni i beli luk te praziluk iseckajte i dinstajte na ulju. Kad zacakle, dodajte pelat, kečap, rendanu šargarepu i malo bosiljka. Dobro promešajte pa dolijte povrtnim bujonom u meri prema željenoj gustini. Sočivo koje se natopilo preko noći skuvajte i cedite. Dodajte rendani krompir, začinite, a na kraju dodajte nekoliko kašika sosa od paradajza. Tom smesom punite paprike. Na vrh sipajte po još malo paradajz sosa, a ostatak ulijte u vatrostalnu posudu. Ubacite paprike i pecite na 200 stepeni 60 minuta.

 

 

Schutterstock

Schutterstock

 

 

posno

Čorba od bundeve i sočiva

Sastojci:

1 crni luk

400 g kockica bundeve

150 g crvenog sočiva

2 povrtne kocke za supu

3 cm korena đumbira

so, biber

ulje

Priprema: 

Skuvajte kocke za supu u 1 litar vode. Na ulju propržite seckani crni luk, a kad zacakli dodajte bundevu, sočivo i 0,7 l supe napravljene od kocaka. Promešajte i dodajte oljušteni te izrendani đumbir. Kuvajte oko 20 minuta ili dok bundeva i sočivo ne smekšaju. Posolite, pobiberite i izblendirajte štapnim mikserom. Podesite gustinu dodajući još preostale supe. Poslužite uz tostiran hleb.

 

Schutterstock

Schutterstock

 

 

mrsno
Elegantna pašteta

Sastojci:

100 g sočiva

50 g crnog pasulja iz konzerve

2 kašike maslinovog ulja

1/2 crvene paprike

1 čen belog luka

450 g mlevene ćuretine (ili piletine)

100 g ćureće džigerice (ili pileće)

3 kašike slatkog belog vina

2 kašike korijandera

so, biber

Priprema:

Sočivo skuvajte u dosta vode, ocedite i ostavite sa strane. Na vrelom ulju propržite sitno seckane crveni i beli luk, a kad promeni boju, dodajte obe vrste mlevenog mesa. Pržite na umerenoj vatri oko 10 minuta. Ulijte belo vino, a kad ispari kuvajte još par minuta. Dodajte so i biber. Kad je meso gotovo, dodajte mu sočivo, oceđen pasulj i korijander i potom izblendirajte u paštetu. Ohladite u frižideru i poslužite.

SAVET Ako vam je aroma korijandera previše jaka, zamenite ga seckanim svežim peršunom

 

Schutterstock

Schutterstock

 

 

Marinirana azijska piletina

Sastojci:

1 šoljica sočiva

2 šoljice seckanog crvenog luka

5 čenova belog luka

1 kašika rendanog svežeg đumbira

1 šoljica rendane šargarepe

1 šoljica paradajza

1 kašičica soli

2 kašike ulja

1/2 veze peršuna

800 g pilećeg belog mesa

3 kašike ulja

3 kašike slatke paprike

2 kašičice kumina

1 kašičica kurkume

1/2 kašičice karanfilića u prahu

so, biber

ulje

Priprema:

Premažite meso miksom začina, začinite solju i ostavite pola sata da se marinira. Na ulju propržite seckane crni i beli luk, šargarepu i rendani đumbir. Dodajte sočivo i šoljicu seckanog paradajza i so, dolijte vodu i pustite da provri. Dodajte peršun i kuvajte 30 minuta. Na vrelom ulju pecite meso sa svake strane po osam minuta, a potom stavite u rernu na 220 stepeni i pecite još 15 minuta. Poslužite sa sočivom kao prilogom.

 

 

 

Schutterstock

Schutterstock

 

posno

Musaka bez mesa

Sastojci:

300 g sočiva

300 g krompira

1 paradajz

1 tikvica

1 šargarepa

1 kocka povrtne supe

peršun

so, biber

Priprema:

Prokuvajte sočivo u slanoj vodi 20 minuta. Krompir oljuštite, skuvajte da omekne, pa isecite na kolutove. Napravite bujon od kocke za supu. Paradajz i tikvicu takođe isecite na kolutove i ređajte u vatrostalnu posudu. Na dno prvo ređajte krompir,  pa izrendanu šargarepu, a potom kolutove tikvice. Preko tikvice sipajte prokuvano sočivo i odozgo poređajte kolutove paradajza. Posolite, pobiberite i ulijte bujon da ogrezne povrće, te pecite 30 minuta na 160 stepeni te 10 na 220. Gotovu musaku pospite seckanim peršunom.

SAVET Umesto bujona možete koristiti mešavinu pavlake za kuvanje i mleka

 

Schutterstock

Schutterstock

 

 

posno

Lažni špageti u sočivo-sosu

2 manje tikvice

1 crni luk

1/2 crvenog luka

3 čena belog luka

1 šargarepa

100 g pečuraka

1 šolja crvenog sočiva

2 dl paradajz pelata

1 kašičica biozačina

so, biber

Priprema:

Sve povrće iseckajte sitno, a šargarepu izrendajte. Na vrelom ulju propržite crni luk, a kad zacakli dodajte beli. Uz stalno mešanje sipajte i šargarepu i pečurke. Dinstajte 5 minuta uz neprestano mešanje, te dodajte sočivo, paradajz pelat i začine. Na kraju dolijte 2-3 dl vode. Kuvajte dok sočivo ne omekša pazeći da tečnost ne usahne. Ako imate mlade tikvice, ne treba da ih blanširate, već ih samo isecite na trake ljuštačem za krompir. Starije tikvice isecite i prokuvajte u slanoj vodi 2-3 minuta, procedite i ubacite u gotov sos od sočiva.

 

Schutterstock

Schutterstock

 

 

mrsno

Vanjolina prosta čorba

300 g crvenog sočiva

300 g dvaput mlevene junetine

50-70 g slaninice

4-5 čenova belog luka

1-2 kašike brašna

1 kašika mlevene paprike

1 kašika soli

1 kašika biozačina

1 kašičica masti

Priprema:

Slaninicu iseckajte sitno i propržite bez masnoće u šerpi gde ćete kuvati čorbu. Kad zacakli, dodajte meso, kratko propržite da promeni boju, pa dolijte 2 litra hladne vode. Poklopite i pustite da provri. Ako se pravi pena od mesa, skinite je varjačom. Kad provri, sunite sočivo i nastavite s kuvanjem. Crveno sočivo brzo omekne i čorba dobije gustinu. Na toploj masti propržite sitno seckan beli luk pazeći da ne zagori. Sklonite s ringle, sipajte brašno pa vratite na vatru uz stalno mešanje. Kad počne da menja boju, sklonite s ringle i dodajte mlevenu papriku. Opet vratite uz stalno mešanje i posle minut zaprška je gotova. Sipajte je u čorbu pazeći da se ne naprave grudvice. Začinite i dodajte sitno seckani peršun. Kuvajte još 5-10 minuta.

SAVET U zavisnosti koliko volite gusto, dodaćete brašna u zapršku

Expand player
Pogledajte više