10 sjajnih POSNIH i MRSNIH recepata sa sočivom - em JEFTINO em UKUSNO
Sočivo je ranije važilo za namirnicu siromašnih a danas se služi u najboljim restoranima sveta. Predlažemo vam 10 fantastičnih POSNIH i MRSNIH recepata s ovom supermahunarkom.
mrsno
Pastirski gulaš
Sastojci:
500 g govedine
1 crni luk
4 čena belog luka
2 šargarepe
200 ml pelata (ili seckanog paradajza)
600 ml bujona
200 ml crnog vina
2 lovorova lista
1 šoljica sočiva
peršun
ulje
so, biber
Priprema:
Sočivo ostavite preko noći u vodi, pa procedite. Na malo masti dinstajte sitno seckani crni luk, dodajte sitno seckani beli i kockice mesa. Kad junetina promeni boju, dodajte šargarepu i dolijte vino. Kad tečnost usahne, ulijte paradajz i bujon. Začinite lovorovim listom, solju i biberom. Kad je povrće skoro kuvano, dodajte sočivo i kuvajte dok sve lepo ne omekša. Služite ga uz kuvani krompir ili pirinač.
SAVET Ako je meso i dalje tvrdo, dodajte prstohvat sode bikarbone
Schutterstock
posno
Pljeskavice bez mesa
Sastojci:
50 g crvenog sočiva
50 g ječma
50 g leblebija
50 g pasulja
3 šargarepe
1 crni luk
2 čena belog luka
1 celerov list
1 lovorov list
1 kašičica mlevene paprike
2 kašičice maslinovog ulja
2 tunjevine iz konzerve
prezle
pšenično brašno
2 kapi limunovog soka
2 dl ulja
so, biber
biozačin
Priprema:
Mešavinu mahunarki potopite u vodu preko noći. Na ulju dinstajte sitno seckani crni i beli luk, dodajte seckane šargarepu i celer, promešajte i dodajte oceđene mahunarke. Mešajte par minuta bez dodatka vode. Zatim dolijte vodu da ogrezne i začinite. Ubacite list lovora i ostavite da se kuva, a po potrebi dolivajte još tečnosti. Tunjevinu iz konzerve ocedite, začinite limunovim sokom, maslinovim uljem i biberom. Skuvane mahunarke izblendirajte i dodajte tunjevinu, belanca, prezle i brašno. Kašikom uzimajte smesu i pomoću kašičice pržite pljeskavice u vrelom ulju s obe strane.
Schutterstock
mrsno
Pica iznenađenja
Sastojci:
700 g bundeve
400 g testa za picu
200 g mlevenog jagnjećeg mesa od buta
400 g sočiva iz konzerve
200 g cvekle (kuvane ili iz konzerve)
4 lista nane
3 kašike maslinovog ulja
Za jogurt s nanom:
130 g niskomasnog jogurta
3 kisela krastavca
1 čen belog luka
1/2 šoljice nane
so, biber
Priprema:
Pleh obložite papirom za pečenje. Na papir stavite naseckanu bundevu, pa je polijte uljem i pecite 30 minuta na 200 stepeni. Za sos pomešajte jogurt, seckani krastavac, beli luk i nanu, pa sve začinite solju i biberom. Testo za picu pecite 20 minuta na 220 stepeni. U tiganju s uljem ispržite začinjeno meso. Izvadite, a na istom ulju propržite sočivo iz konzerve i bundevu dva minuta. Preko testa za picu premažite pasiranu cveklu, pospite smesom bundeve i mesa, pa prelijte jogurtom s nanom. Pobiberite i ukrasite listićima nane.
Schutterstock
posno
Vege punjene paprike
Sastojci:
100 g zelenog sočiva
2 žute paprike
2 crvene paprike
1 praziluk
2 crna luka
2 šargarepe
4 krompira
4 čena belog luka
800 g paradajz pelata
1 kašika jakog kečapa
maslinovo ulje
so, biber
bosiljak
Priprema:
Crni i beli luk te praziluk iseckajte i dinstajte na ulju. Kad zacakle, dodajte pelat, kečap, rendanu šargarepu i malo bosiljka. Dobro promešajte pa dolijte povrtnim bujonom u meri prema željenoj gustini. Sočivo koje se natopilo preko noći skuvajte i cedite. Dodajte rendani krompir, začinite, a na kraju dodajte nekoliko kašika sosa od paradajza. Tom smesom punite paprike. Na vrh sipajte po još malo paradajz sosa, a ostatak ulijte u vatrostalnu posudu. Ubacite paprike i pecite na 200 stepeni 60 minuta.
Schutterstock
posno
Čorba od bundeve i sočiva
Sastojci:
1 crni luk
400 g kockica bundeve
150 g crvenog sočiva
2 povrtne kocke za supu
3 cm korena đumbira
so, biber
ulje
Priprema:
Skuvajte kocke za supu u 1 litar vode. Na ulju propržite seckani crni luk, a kad zacakli dodajte bundevu, sočivo i 0,7 l supe napravljene od kocaka. Promešajte i dodajte oljušteni te izrendani đumbir. Kuvajte oko 20 minuta ili dok bundeva i sočivo ne smekšaju. Posolite, pobiberite i izblendirajte štapnim mikserom. Podesite gustinu dodajući još preostale supe. Poslužite uz tostiran hleb.
Schutterstock
mrsno
Elegantna pašteta
Sastojci:
100 g sočiva
50 g crnog pasulja iz konzerve
2 kašike maslinovog ulja
1/2 crvene paprike
1 čen belog luka
450 g mlevene ćuretine (ili piletine)
100 g ćureće džigerice (ili pileće)
3 kašike slatkog belog vina
2 kašike korijandera
so, biber
Priprema:
Sočivo skuvajte u dosta vode, ocedite i ostavite sa strane. Na vrelom ulju propržite sitno seckane crveni i beli luk, a kad promeni boju, dodajte obe vrste mlevenog mesa. Pržite na umerenoj vatri oko 10 minuta. Ulijte belo vino, a kad ispari kuvajte još par minuta. Dodajte so i biber. Kad je meso gotovo, dodajte mu sočivo, oceđen pasulj i korijander i potom izblendirajte u paštetu. Ohladite u frižideru i poslužite.
SAVET Ako vam je aroma korijandera previše jaka, zamenite ga seckanim svežim peršunom
Schutterstock
Marinirana azijska piletina
Sastojci:
1 šoljica sočiva
2 šoljice seckanog crvenog luka
5 čenova belog luka
1 kašika rendanog svežeg đumbira
1 šoljica rendane šargarepe
1 šoljica paradajza
1 kašičica soli
2 kašike ulja
1/2 veze peršuna
800 g pilećeg belog mesa
3 kašike ulja
3 kašike slatke paprike
2 kašičice kumina
1 kašičica kurkume
1/2 kašičice karanfilića u prahu
so, biber
ulje
Priprema:
Premažite meso miksom začina, začinite solju i ostavite pola sata da se marinira. Na ulju propržite seckane crni i beli luk, šargarepu i rendani đumbir. Dodajte sočivo i šoljicu seckanog paradajza i so, dolijte vodu i pustite da provri. Dodajte peršun i kuvajte 30 minuta. Na vrelom ulju pecite meso sa svake strane po osam minuta, a potom stavite u rernu na 220 stepeni i pecite još 15 minuta. Poslužite sa sočivom kao prilogom.
Schutterstock
posno
Musaka bez mesa
Sastojci:
300 g sočiva
300 g krompira
1 paradajz
1 tikvica
1 šargarepa
1 kocka povrtne supe
peršun
so, biber
Priprema:
Prokuvajte sočivo u slanoj vodi 20 minuta. Krompir oljuštite, skuvajte da omekne, pa isecite na kolutove. Napravite bujon od kocke za supu. Paradajz i tikvicu takođe isecite na kolutove i ređajte u vatrostalnu posudu. Na dno prvo ređajte krompir, pa izrendanu šargarepu, a potom kolutove tikvice. Preko tikvice sipajte prokuvano sočivo i odozgo poređajte kolutove paradajza. Posolite, pobiberite i ulijte bujon da ogrezne povrće, te pecite 30 minuta na 160 stepeni te 10 na 220. Gotovu musaku pospite seckanim peršunom.
SAVET Umesto bujona možete koristiti mešavinu pavlake za kuvanje i mleka
Schutterstock
posno
Lažni špageti u sočivo-sosu
2 manje tikvice
1 crni luk
1/2 crvenog luka
3 čena belog luka
1 šargarepa
100 g pečuraka
1 šolja crvenog sočiva
2 dl paradajz pelata
1 kašičica biozačina
so, biber
Priprema:
Sve povrće iseckajte sitno, a šargarepu izrendajte. Na vrelom ulju propržite crni luk, a kad zacakli dodajte beli. Uz stalno mešanje sipajte i šargarepu i pečurke. Dinstajte 5 minuta uz neprestano mešanje, te dodajte sočivo, paradajz pelat i začine. Na kraju dolijte 2-3 dl vode. Kuvajte dok sočivo ne omekša pazeći da tečnost ne usahne. Ako imate mlade tikvice, ne treba da ih blanširate, već ih samo isecite na trake ljuštačem za krompir. Starije tikvice isecite i prokuvajte u slanoj vodi 2-3 minuta, procedite i ubacite u gotov sos od sočiva.
Schutterstock
mrsno
Vanjolina prosta čorba
300 g crvenog sočiva
300 g dvaput mlevene junetine
50-70 g slaninice
4-5 čenova belog luka
1-2 kašike brašna
1 kašika mlevene paprike
1 kašika soli
1 kašika biozačina
1 kašičica masti
Priprema:
Slaninicu iseckajte sitno i propržite bez masnoće u šerpi gde ćete kuvati čorbu. Kad zacakli, dodajte meso, kratko propržite da promeni boju, pa dolijte 2 litra hladne vode. Poklopite i pustite da provri. Ako se pravi pena od mesa, skinite je varjačom. Kad provri, sunite sočivo i nastavite s kuvanjem. Crveno sočivo brzo omekne i čorba dobije gustinu. Na toploj masti propržite sitno seckan beli luk pazeći da ne zagori. Sklonite s ringle, sipajte brašno pa vratite na vatru uz stalno mešanje. Kad počne da menja boju, sklonite s ringle i dodajte mlevenu papriku. Opet vratite uz stalno mešanje i posle minut zaprška je gotova. Sipajte je u čorbu pazeći da se ne naprave grudvice. Začinite i dodajte sitno seckani peršun. Kuvajte još 5-10 minuta.
SAVET U zavisnosti koliko volite gusto, dodaćete brašna u zapršku