NEODOLJIVE ZDRAVE POSLASTICE SA POMORANDŽAMA Idealni spoj slatkoće i osvežavajuće kiseline
Grčka pita
Sastojci:
Za sirup:
300 ml soka od pomorandže
1/2 šolje vode
250 g šećera
1 kašika mlevenog cimeta
Za pitu:
180 g kora za pitu
4 jajeta
1/2 šolje šećera
1/2 šolje maslinovog ulja
2 kašičice ekstrakta vanile
200 ml jogurta
2 kašičice praška za pecivo
rendana kora 2 pomorandže
Priprema:
Pomorandže stavite u frižider na sat vremena. Kore stavite u tepsiju i pecite oko sat vremena na 120 stepeni, ali ih posle pola sata okrenite. Izvadite ih iz rerne i izlomite ih na komade pa ostavite sa strane. U manjoj šerpi pomešajte sok od pomorandže, vodu, šećer i cimet. Pustite da provri, smanjite temperaturu i kuvajte oko 7 minuta. Ostavite sa strane da se ohladi. U većoj posudi umutite jaja sa šećerom, maslinovim uljem i ekstraktom vanile. U manjoj činiji pomešajte jogurt i prašak za pecivo, ostavite koji minut da prašak deluje pa dodajte jajima. Izrendajte koru od pomorandže pa smesu prelijte preko izlomljenih kora. Pecite oko 35 minuta dok se ne dobije zlatna boja. Kad izvadite, nožem zasecite na nekoliko mesta pa prelijte sirup i ostavite da odstoji oko 2 sata.
Jafa rolat
Sastojci:
Za koru:
3 jajeta
1 žumance
100 g brašna
1 kesica vanilin šećera
ekstrakt vanile
1 kesica praška za pecivo
100 g šećera
1 čaša mleka
1 čaša tople vode
Za fil:
300 ml mleka
4 kašike šećera
2 kašike gustina
100 g putera
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica džema od pomorandže
1/2 šolje seckane pomorandže
Priprema:
Zagrejte 200 ml mleka. Pomešajte šećer, vanilin šećer i gustin pa dodajte preostalo mleko i ubacite u ono prokuvano. Mešajte dok se ne zgusne. Prosejte brašno s praškom za pecivo. Odvojte belanca od žumanaca, u belanca dodajte šećer pa umutite. Ubacite i žumanca, kao i prosejano brašno i toplu vodu. Veliki pleh iz rerne obložite papirom za pečenje i pecite testo 20 minuta na 180 stepeni. Izvadite iz rerne, krpom uvijte u rolat i ostavite da se ohladi. Puter sobne temperature umutite i dodajte kašiku po kašiku ohlađenog fila. Dodajte i džem od pomorandže i seckanu pomorandžu. Rolat pažljivo odvojte od krpe i blago natopite mlekom. Premažite filom i pažljivo uvijte.
Kocke od pomorandže i šargarepe
Sastojci:
1 šargarepa
1 kašika mlevenog đumbira
rendana kora od limuna
2 pomorandže
3 jajeta
200 g brašna
100 g otopljenog putera
1 kesica praška za pecivo
šlag
Priprema:
Ulupajte jaja sa šećerom pa dodajte otopljen puter i mutite dok se ne sjedini. Pomešajte brašno s praškom za pecivo. Šargarepu kratko obarite. Pomorandže očistite i izblendirajte zajedno sa šargarepom i dodajte u smesu s jajima. Kratko promešajte pa dodajte i brašno. Pravougaoni pleh podmažite puterom i pospite brašnom pa izlijte smesu. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta, dok kolač ne porumeni. Umutite šlag, pa ukrasite njime kolač.
Čokoladna torta bez brašna
Sastojci:
2 pomorandže
6 jaja
1/2 kesice praška za pecivo
200 g belog šećera
100 g smeđeg šećera
2 šolje mlevenih lešnika
180 g kisele pavlake
50 g otopljenog putera
150 g tamne čokolade
Priprema:
Pomorandže stavite u šerpu da se kuvaju i nalijte ih vodom. Kad proključa, poklopite ih i smanjite vatru. Kuvajte ih oko dva sata sve dok ne postanu mekane. Kada se prohlade, presecite ih napola i uklonite semenke iz njih. Stavite ih u blender i mutite dok ne dobijete kašu. Prvo mikserom umutite jaja, otopljen puter i obe vrste šećera. Dodajte kiselu pavlaku i na kraju lešnike i prašak za pecivo. Okrugli kalup za torte podmažite puterom i pobrašnite pa preručite smesu u njega. Pecite 40 minuta na 180 stepeni. Čokoladu otopite na pari pa prelijte preko torte.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)