FRANCUSKI SPACIJALITET KROMPIR IZ RERNE Okrepiće vas u hladnim danima
Tartiflet je jelo od krompira iz rerne, koje potiče iz oblasti Savoja u francuskim Alpima.
Naziv potiče od arapske reči „tartifla“, što znači krompir, a jelo datira iz 18. veka, kad se prvi put pominje u knjigama kuvara. Osim krompira, luka i slanine, koristi se i polumekani sir reblošon, ali se može koristiti i kamamber ili bri. Tartiflet se najčešće može naći u menijima na skijaškim mestima kao glavno jelo za okrepljenje posle skijanja. Francuska je 2014. dobila „crvenu etiketu“ za osiguranje kvaliteta za ovo jelo.
Schutterstock
Jednostavan tartiflet
Sastojci:
1 kg krompira
350 g slanine
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
3 kašike belog vina
60 ml pavlake za kuvanje
450 g sira (ili pavlake)
so, biber
Priprema:
Krompir oljuštite i skuvajte u dubokom loncu u malo posoljenoj vodi. Kad se skuva, ostavite da se ohladi. Slaninu isecite na šnite pa ispržite u tiganju dok ne postane hrskava. Prebacite je na tanjir s papirnim ubrusom. Crni i beli luk sitno iseckajte pa ispržite na maslinovom ulju. Isključite ringlu pa dodajte vino. Krompir isecite na kriške, polovinu položite u pleh, posolite i pobiberite. Sipajte slaninu i izdinstani crni i beli luk, pa sipajte ostatak krompira. Prelijte pavlakom i tankim kriškama sira. Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.
SAVET Sir pre pečenja držite na sobnoj temperaturi da omekša
Beli tartiflet
Sastojci:
500 g krompira
200 ml pavlake za kuvanje
1/2 glavice crnog luka
1 čen belog luka
100 g rendane mocarele
100 g mekog sira
100 g kamambera
1 kašičica origana
1 kašičica bosiljka
so, biber
Priprema:
Krompir skuvajte i isecite na manje komade. Crni i beli luk kratko prodinstajte. U dublju tepsiju sipajte krompira taman toliko da pokrije dno, sipajte dinstani luk, te začinite. U ostatak krompira dodajte rendanu mocarelu i promešajte. Sipajte u tepsiju, prelijte pavlakom, pa poređajte kriške sira. Pecite 20 minuta na 200 stepeni.
SAVET Krompir kuvajte s ljuskom pa oljuštite jer će jelu dati bogatiju teksturu
Vegetarijanski tartiflet
Sastojci:
200 ml sojinog mleka
3 batata
2 kašičice biljnog ulja
100 ml belog vina
1 glavica crnog luka
1 kašičica timijana
1 čen belog luka
250 g bri sira
Priprema:
Batat oljuštite, prepolovite i skuvajte. Crni i beli luk sitno iseckajte i na ulju u tiganju propržite, pa dodajte belo vino. U veću šerpu pomešajte sojino mleko, timijan i izdinstani luk. Kad proključa, ubacite batat i kuvajte oko 5 minuta. Pola smese sipajte u tepsiju, izrendajte bri pa dodajte drugu polovinu. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni.
SAVET Da bi se batat lepše isekao, nemojte ga tokom kuvanja probadati viljuškom
Schutterstock
Drugačiji tartiflet
Sastojci:
1/2 glavice karfiola
50 g putera
200 g dimljene slanine
2 čena belog luka
200 ml belog vina
300 ml pavlake za kuvanje
200 g mekog sira
Priprema:
Cvetove karfiola odvojte i prokuvajte. Ocedite ih pa ih propržite na puteru. U istom tiganju propržite sitno seckanu slaninu i beli luk. Sipajte belo vino, pa kad proključa ubacite pavlaku. Kad se sjedini, dodajte cvetove karfiola pa isključite ringlu. Sve prebacite u tepsiju, pa poređajte meki sir. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta, dok sir ne dobije zlatnu boju i postane hrskav.
SAVET Možete izbaciti pavlaku i povećati količinu sira