POSNI ČOKOLADNI SITNI KOLAČI Recept za baklava rolnice i štanglice savršene za slavu
Brzi recepti za fantastične kolače po receptu poznate kulinarske blogerke Minje Bogdanovski, autorke internet stranice "Minjina kuhinjica"
Čoko štanglice
Sastojci:
1 pakovanje rozen kora
300 g šećera
100 g šećera u prahu
550 ml mleka od soje
2 kesice čokoladnog pudinga
1 kašika gustina
250 g margarina
100 g crne čokolade za kuvanje
50 g bele čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Foto: Minjina kuhinjica
Priprema:
Karamelizujte šećer. Dodajte 350 ml toplog mleka i kuvajte dok se šećer ne istopi. U drugi sud sipajte 200 ml hladnog mleka, gustin i puding. Umutite da nema grudvica. Neprekidno mešajući varjačom, u sud sa karamel mlekom sipajte mleko sa pudingom. Skuvajte fil da se zgusne, stavite providnu foliju preko i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Mikserom umutite margarin i šećer u prahu, pa postepeno dodajte ohlađeni fil. Podelite na sedam delova. Nafilujte sve rozen kore sem poslednje. Za dekoraciju istopite crnu čokoladu sa dve kašike ulja, a belu sa jednom. Crnom čokoladom prelijte gornju koru, a belu sipajte u poslastičarsku kesu i povlačite bele linije. Čačkalicom povlačite naizmenično linije levo pa desno, provlačeći kroz crnu i belu čokoladu. Ostavite da se stegne, pa isecite na štanglice
Foto: Minjina kuhinjica
Čokoladna baklava
Sastojci:
500 g tankih kora
150 g mlevenih oraha
50 g seckanih oraha
100 g čokolade za kuvanje
2 kašike griza
1 kašika šećera
125 g margarina
Za šerbet:
750 ml vode
850 g šećera
I još:
100 ml ulja
50 ml mineralne gazirane vode
50 g čokolade za kuvanje
1 kašika ulja
Priprema:
Šerbet: Vodu i šećer stavite da se kuva. Kada provri, kuvajte još 5-6 minuta, pa sklonite da se ohladi. Ulje i mineralnu vodu stavite da proključa. Sjedinite mlevene i seckane orahe, rendanu čokoladu, griz i šećer. Jednu koru poprskajte mešavinom ulja i vode i na ivicu uže strane rasporedite dve kašike fila. Urolajte i složite u pleh od rerne. Uradite isto i sa preostalim korama. Margarin istopite i premažite sve kore, a ostatkom ih prelijte. Isecite baklavu na parčiće. Pecite na 200 stepeni oko 20-25 minuta. Pečenu baklavu odmah prelijte ohlađenim šerbetom i ostavite u plehu najmanje 2-3 sata da ga upije. Istopite čokoladu i dodajte ulje. Sipajte u kesicu, isecite vrh i prelijte preko ohlađenih baklava.