Bolje nego iz pekare: Susam kiflice
Jednostavan recept
Sastojci
Potrebno je:
- 200 g raženo integralno brašno
- 200 g speltino ili obično belo pšenično brašno
- 20 g svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 100 ml ulja
- 1 žumance
- 100 ml mleka
- 100 ml jogurta
Za premazivanje:
- 1 umućeno belance
- 100 g susama
Priprema
U mleko razmititi kvasac, šećer i kašičicu brašna i ostaviti da malo nadođe. Zatim dodati žumance, ulje, so i brašna, pa umesiti fino glatko testo, pa ostaviti pola sata.
Zatim podeliti testo na četri dela. Svaki deo razviti u krug i seći kiflice po želji veličine. U jedan tanjir izmutiti belance, a u drugi sipati susam. Svaku kiflicu prvo uvaljati u belance, pa je onda spustiti u susam, da se susam bogato zalepi za kiflicu.
Poređati kiflice u tepsiju i ostaviti tako još desetak minuta dok se greje rerna. Staviti kiflice da se peku u zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 30 minuta. Prijatno!