Ukus koji oduševljava: Posna čokoladna torta
Prste da poližeš
Sastojci
Potrebno je:
- 300 g brašna
- 250 g šećera
- 100 g mlevenih oraha
- 4 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 kašike džema od kajsije
- 1 prstohvat sode bikarbone
- 300 ml kisele vode
- 100 g suvog grožđa
Za fil:
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 1 l vode
- 200 g margarina
- 3 kašike šećera
- 1 kašika brašna
- 50 g šećera u prahu
- 100 g čokolade
- 100 g mlevenih oraha
Priprema
Za koru, u posudu za mućenje staviti brašno i izmešati ga sa sodom bikarbonom, praškom za pecivo, šećerom, kakaom i mlevenim orasima.
Dodati džem i kiselu vodu, pa lagano umutiti mikserom samo dok se sastojci sjedine, a onda umešati i suvo grožđe.
Podeliti smesu na tri dela i ispeći tri kore na 200 stepeni oko 20-25 minuta u podmazanom i brašnom posutom plehu.
Za fil, staviti da provri 800 ml vode sa šećerom, a puding i kašiku brašna razmutiti u 200 ml vode, pa dodati u šerpu i skuvati puding. U vruće umešati čokoladu, dodati orahe, pa ostaviti da se ohladi.
Umutiti margarin sa prah šećerom, pa dodati ohlađen puding i umutiti fil. Nafilovati kore i ostaviti da se dobro ohladi i opuste kore. Može se preliti otopljenom čokoladom.