Sastojci
Potrebno je:
- 500 g kora za baklavu
Agda:
- 600 g šećera
- 700 ml vode
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 limun
Nadev:
- 1,5 kg jabuka
- 10 kašika ili po ukusu šećera
- 1,5 kesica cimeta
- 2 kesice vanilin šećera
- 100 g mlevene plazme
Za premaz:
- 250 g maslaca
Priprema
Prvo skuvati agdu. Staviti na vatru vodu i šećer i kuvati 20-tak minuta da postane fino gusta. Ubaciti pred kraj kuvanja kolutove limuna. Skloniti i ohladiti na sobnoj temperaturu. Jabuke oljuštiti, narendati, pošećeriti po ukusu, te posuti cimetom i vanilin šećerom. Ocediti ih od soka koji su pustile.
Kore odvojiti. Prvu staviti na sto, premazati u tankom sloju otopljenim maslacem. Staviti drugu koru, još malo poprskati masnoćom. Jedan cm od ivice kore staviti fil od jabuke i posuti kašikom-dve mlevene plazme, celom dužinom, krajeve podviti i zarolati. Dobijeni rolatić staviti u namašćenu tepsiju. Tako raditi dok se ne potroši sav materijal.
Iseći baklavu na rolatiće veličine zalogaja. Ostatkom otopljenog maslaca premazati baklavu, pa staviti u podgrejanu pećnicu na 200 stepeni. Peći desetak minuta, potom smanjiti na 180 i nastaviti sa pečenjem dok ne dobije lepu, zlaćanu boju. Prohladiti baklavu 5-10 minuta i zaliti prohlađenom agdom. Ostaviti preko noći da fino upije preliv.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)