SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Foto: Profimedia

BELA TORTA - RECEPT

Sastojci

Korice (x3):
  • 2 belanca
  • 75 g šećera
  • 2,5 ravne kašike brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 šipke vanile
  • 120 ml mleka za prelivanje korice

Fil:

  • 6 žumanceta
  • 7 kašika šećera
  • 1 šipka vanile
  • 6 kašika brašna
  • 700 ml mleka
  • 100 g putera
  • 250 ml mlečne slatke pavlake

Priprema:

Prvo se pripreme korice jer one stoje malo duže. Umutite belanca i šećer u čvrst sneg. Zatim dodajte vanilu i na kraju brašno i prašak za pecivo. Brašno prosejte sa praškom za pecivo zajedno. Sve lepo sjedinite.

Pecite u podmazanom pravougaonom kalupu (onaj mali đuveč 27cm x 15cm). Peče se 25 minuta na 180 stepeni. Vrelo se izbuška čačkalicom i polako prelije hladnim mlekom. Tako se spreme dve korice koje se puste da se ohlade skroz i da potpuno upiju mleko. Pazite korice će da budu slične kohu pa vodite računa prilikom ređanja da se ne polome.

Za Fil je potrebno malo strpljenja jer se kuva na pari. Žumanca umutite penasto sa šećerom, Dodajte brašno, vanilu i 2dl hladnog mleka. Preostalo mleko stavite da provri. U međuvremenu stavite sud sa vodom da bi kuvali na pari. Kad provri voda stavite sud sa mlekom i polako uz mešanje sipajte u mleko smesu od žumanaca. Kuvajte na pari dok se ne zgusne i napravi Fil.

Trebalo bi da provri i kad budu 3 klobuka dodajte puter. Sve sjedinite lepo u fil. Fil će da bude malo gušći i onako teži a opet svilenkaste teksture. Jednu trećinu fila ostavite a u dve trećine fila izmešajte umućenu slatku pavlaku. Filuje se prvo korica pa trećina fila bez pavlake, pa korica pa polovina fila sa pavlakom pa korica pa ostatak fila i sa strane i preko korice. Ostavite da prenoći u frižideru pre serviranja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading