POSNA JELA KOJA MORATE DA PROBATE I u ovom periodu možete uživati u ukusnoj hrani
Sarma sa pirinčem i orasima, riblj ačorba i još šest fantastičnih posnih jela za koja će vam svi tražiti recept!
Riblja čorba
Sastojci:
1,5 kg očišćenih nekoliko vrsta ribe (šaran, bela riba, štuka, smuđ)
500 g crnog luka
1 kašika mešavine suvog začina
1 kašičica soli
1 kašike slatke mlevene paprike
1 kašika ljute mlevene paprike
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte, stavite u šerpu, dodajte litar vode, suvi začin i kuvajte oko pola sata uz dolivanje vode kada ispari. Tada dodajte papriku, još vode i kuvajte 20 minuta. Dodajte ribu, sipajte količinu vode malo više nego što želite da bude čorbe i kuvajte 20 minuta da se riba skuva.
Foto: Shutterstock
Sarma s pirinčem i orasima
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
250 g pirinča
150 g mlevenih oraha
3 glavice crnog luka
2 šargarepe
2 lovorova lista
1 kašika brašna
100 ml ulja
2 kašičice mlevene paprike
so, biber
Priprema:
Razdvojite listove kupusa, isecite žilu u sredini listova i operite ih u hladnoj vodi ako je kupus previše kiseo. Iseckajte sitno crni luk, šargarepu narendajte i zajedno ih prodinstajte na 50 ml ulja. Dodajte pirinač, so po ukusu i dinstajte nekoliko minuta. Dodajte kašičicu mlevene paprike i biber po ukusu, izmešajte i ostavite da se ohladi. Tada dodajte orahe. Na list kupusa stavite kašiku fila i zavijte sarmu. U šerpu poređajte kupus da prekrije dno i preko ređajte sarme. Između stavite lovor, sipajte toplu vodu da ih prekrije i kuvajte poklopljeno na tihoj vatri dok kupus ne omekša. Po potrebi, dolivajte toplu vodu. U tiganju zagrejte preostalo ulje, dodajte brašno, propržite da porumeni, pa dodajte kašičicu mlevene paprike. Sipajte preko sarmi i ostavite da se krčkaju još 10-15 minuta.
Foto: Shutterstock
Skuša iz rerne
Sastojci:
4 skuše (oko 1 kg)
1 kašika belog luka u granulama
1 kašika soli
1 kašičica bibera
kukuruzna palenta
maslinovo ulje
Priprema:
Operite ribu i po želji joj odstranite glavu. Posolite spolja i iznutra, pospite biberom i granulama belog luka i svaku ribu uvaljajte u kukuruznu palentu. Poređajte u nauljen pleh te pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta. Okrenite ribu i pecite još oko pola sata.
Foto: Shutterstock
Čorba od povrća
Sastojci:
100 g karfiola
3 krompira
15 prokelja
2 stabljike celera
3 šargarepe
2 korena paškanata
1 crni luk
1 sveža paprika
3 čena belog luka
1/2 korena celera
1 ljuta papričica
150 ml kuvanog paradajza
50 g pirinča
2 lista lovora
1 kašika seckanog peršuna
Priprema:
U šerpu stavite očišćenu šargarepu iseckanu na kolutove, crni luk na kockice, paškanat i celer na kockice, lovor i sipajte dva litra vode. Kad provri, dodajte iseckanu papriku i beli luk na kockice. Krompir isecite na veće komade, karfiol iskidajte na cvetiće, a prokelj presecite na četvrtine. Kad provri, dodajte ovo povrće, pirinač, kuvani paradajz, začine po ukusu i kuvajte da krompir omekša. U zavisnosti od željene gustine, dodajte još vode. Skuvanu čorbu pospite peršunom.
Foto: Shutterstock
Pržene girice
Sastojci:
1 kg girica
2 kašičice soli
300 g brašna
700 ml ulja
Priprema:
Girice posolite, uvaljajte dobro u brašno sa svih strana. U dubljoj šerpi zagrejte ulje i pržite girice na jačoj vatri. Stavite onoliko komada koliko je potrebno da se poređaju jedna pored druge po dnu šerpe. Povremeno ih promešajte i pržite dok ne dobiju braon boju i postanu reš. Izvadite ih na papirni ubrus da upije masnoću.
Foto: Shutterstock
Pirinač s prazilukom
Sastojci:
2 šolje (od 250 ml) pirinča
1 praziluk (beli deo)
100 ml ulja
1 kašika mešavine suvih začina
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica seckanog lišća peršuna
Priprema:
Praziluk iseckajte na tanke kolutove, dodajte ulje, suvi začin, malo vode i dinstajte na tihoj vatri dok ne omekša. Dodajte opran pirinač, tri šolje vode, so i ostavite da se kuva. Povremeno promešajte. Kada tečnost ispari proverite da li je kuvan pirinač. Pirinač treba da bude sočan, pa pazite da ga ne prekuvate. Ako nije skuvan, dodajte još pola šolje vode i kuvajte dok ne ispari. U gotov dodajte biber i peršun i polako izmešajte.
Foto: Shutterstock
Riblje pljeskavice
Sastojci:
1 kg mlevene ribe
5 kašika prezli
2 kašike začina za riblju čorbu
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica mlevene paprike
1 kašika suvog začina
1 kašičica bibera
1 kašika suvog peršunovog lista
1 prstohvat sode bikarbone
Priprema:
U odleđenu ribu dodajte sve sastojke i umesite rukom kompaktnu smesu. Oblikujte dlanovima prvo lopticu željene veličine, a zatim od nje napravite pljeskavicu vodeći računa da cela bude iste debljine. Pržite ih na malo zagrejanog ulja sa obe strane na srednjoj vatri dok ne dobiju braon boju.
Foto: Shutterstock
Pita sa šampinjonima i krompirom
Sastojci:
500 g kora za pitu
400 g šampinjona
200 g krompira
300 g praziluka
2 kašike kisele vode
3 kašike ulja
Priprema:
Praziluk sitno iseckajte i prodinstajte na malo ulja da omekša. Dodajte oprane iseckane šampinjone i dinstajte dok ne potamne. Dodajte krompir narendan na krupno, posolite, sipajte kiselu vodu i izmešajte. Uzmite tri kore i preko treće rasporedite četvrtinu fila pa urolajte. Stavite u podmazan pleh. Ponovite isto sa ostatkom kora i fila. Rolnice pite namažite odozgo uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.