BAKINI KOLAČI KOJI VRAĆAJU U DETINJSTVO Niko ne može da odoli orasnicama, baklavi i domaćem keksu

V.V./Alo | Žena 16.12.2022 12:30

Ove neprevaziđene kolače možete da napravite kao desert posle nedeljnog ručka, a odlično će izgledati i na prazničnom stolu

Foto: Shutterstock

Keksići s džemom

Sastojci:

Za testo:

300 g brašna

200 g margarina

80 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

3-4 kapi soka od limuna

džem po želji

Priprema:

Umutite margarin sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte brašno, limunov sok i umesite testo. Prekrijte folijom i ostavite da odstoji pola sata u frižideru. Napravite loptice i poređajte u pleh obložen pek-papirom. Na svakoj napravite udubljenje drškom varjače ili prstom ako želite malo veće. Tu stavite malo džema. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Baklava rolnice s čokoladom

Sastojci:

12 kora za baklavu

Za fil:

300 g mlevenih oraha

150 g čokolade za kuvanje

150 g mlevenog posnog keksa

6 kašika griza

5 kašika šećera

150 ml vode

100 ml ulja

Za sirup:

500 ml vode

500 g šećera

Za premazivanje:

50 ml ulja

50 ml vode

Priprema:

Sirup: Kada šećer i voda provre, kuvajte 15 minuta da se sirup malo zgusne. Fil: U činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu. Pomešajte vodu i ulje za premazivanje kora. Premažite tom mešavinom prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte. Uradite to sa svim korama. Dobićete šest rolnica. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite u plehu dok se ne ohladi.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Orasnice

Sastojci:

150 g mlevenih oraha

150 g margarina

250 g šećera u prahu

100 g brašna

1 prašak za pecivo

Za dekoraciju:

150 g mlevenih oraha

Priprema:

Umutite margarin i prah-šećer. Dodajte orahe, brašno i prašak za pecivo. Mešajte varjačom dok smesa ne počne da se odvaja od posude. Testo podelite na manje loptice (oko 40 komada). Oblikujte ih u valjak pa savijte krajeve jedan ka drugom kao potkovicu. Uvaljajte u orahe I poređajte u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta.

 

Expand player
Pogledajte više