KULINARSKI GLOBUS 4 verzije grčke SPANAKOPITE čim se napravi odmah SVE NESTANE

alo.rs/I. V. | Žena 17.12.2022 10:51

Braća pravoslavci vole spanakopitu

Schutterstock

 

Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo: spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće pravi s feta sirom. Osim što se pravi od domaćeg testa, može se koristiti i lisnato testo. Istorija kaže da ju je izmislio pesnik Filoksen u 5. veku, kada je na kraju banketa njome poslužio goste. U ruralnim oblastima Grčke fil se pravi od manje količine spanaća, a s više blitve i praziluka. Zanimljivo je da je ovo uobičajeno jelo i na Gibraltaru, gde umesto fete stavljaju edamer ili čedar sir.

Schutterstock

Schutterstock

 

 

Jednostavna spanakopita

Sastojci:

3 kašike maslinovog ulja

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

2 kg zamrznutog spanaća u kesi

2 jajeta

1/2 šolje seckanog peršuna

1/2 šolje rikota sira

1 šolja feta sira

1 pakovanje kora za pitu

Priprema:

Iseckajte crni i beli luk, pa izdinstajte na maslinovom ulju. Dodajte spanać i peršun. Kad povrće omekša, sklonite. Umutite jaja, rikotu i fetu, pa ubacite ohlađeni spanać. U pravougaonoj tepsiji ređajte listove kore za pitu dok ne pokrijete dno i zidove, premažite uljem, pa dodajte još jedan red kora. Sipajte fil, preklopite nadvijeno testo preko fila. Dodajte još jedan list kora i premažite uljem. Pecite 40 minuta na 180 stepeni dok ne porumeni.

SAVET Grčke domaćice često pitu premazuju belancetom da bude hrskava

 

Schutterstock

Schutterstock

 

 

Veganska pita od spanaća

Sastojci:

200 g oljuštenih badema

6 kašika limunovog soka

5 kašika bademovog mleka

1 kašičica soli

600 g svežeg spanaća

2 čena belog luka

1/2 glavice crnog luka

list sveže nane

1/2 kašičice muskatnog oraščića

1/4 kocke kvasca

pakovanje kora za pitu

maslinovo ulje

Priprema:

Dan ranije izblendirajte bademe s limunovim sokom, bademovim mlekom i solju. Skuvajte spanać i ostavite ga da se ohladi i ocedi. U tiganju na ulju prodinstajte seckani crni i beli luk. Spanać iseckajte, pa dodajte luk, nanu, muskatni oraščić, kvasac i so. Okrugli pleh podmažite puterom. Poređajte dva lista kora za pitu, namažite maslinovim uljem, pa filujte duž jedne ivice kore. Urolajte i ređajte u tepsiju. Premažite uljem i pecite 45 minuta na 180 stepeni.

SAVET Dovoljno je da listove spanaća potopite pet minuta u vrelu vodu da previše ne omekšaju

 

Mini-pita

Sastojci:

10 listova kora za pite

400 g iseckanog spanaća

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

2 jajeta

200 g feta sira

prstohvat muskatnog oraščića

2 kašike otopljenog putera

so, biber

Priprema:

Na puteru ispržite sitno iseckan beli i crni luk, pa kad promene boju, ubacite spanać. Kad smekša, sklonite s ringle i ostavite da se ocedi. Pomešajte fetu, jaja, muskatni oraščić, začinite i sve pomešajte sa spanaćem. List kore za pitu isecite na tri trake, svaki premažite otopljenim puterom i dodajte po kašiku fila. Preklopite jedan ugao kako biste napravili trougao i nastavite preklapati do kraja lista. Dno pleha iz rerne podmažite puterom, pa ređajte trougliće. Pecite 30 minuta na 180 stepeni.

SAVET Pre služenja obavezno sačekajte da se pita prohladi i stegne

 

Schutterstock

Schutterstock

 

 

Spanakopita s pančetom

Sastojci:

3 kašike maslinovog ulja

1/2 glavice crnog luka

2 čena belog luka

1 jaje

1/2 šolje otopljenog putera

1/2 šolje seckane pančete

1/2 šolje seckane slanine

1 pakovanje smrznutog spanaća

3 kašike fete

1 pakovanje kora za pitu

200 g polutvrdog kačkavalja (provalone)

Priprema:

Dinstajte sitno iseckane crni i beli luk. Dodajte pančetu i slaninu, te pržite dok ne postanu hrskave. Smanjite temperaturu, pa dodajte spanać i fetu. U pravougaonoj tepsiji poređajte listove kore za pitu preko dna i zidova tepsije. Kačkavalj isecite na listove, pa poređajte po dnu. Preko njega sipajte fil i preklopite listovima kore koji su van tepsije. Premažite pitu puterom i pecite 25 minuta na 200 stepeni.

SAVET Da kora ne bi pucala, pre upotrebe držite je 2 minuta na vlažnoj krpi

Expand player
Pogledajte više