Bakina Vanglica preporučuje dva deserta NE ZNA SE KOJI JE BOLJI
Sjajni deserti za hladna decembarska popodneva.
Bakina vanglica, lična arhiva
Kremasta pita s jabukama
Sastojci:
Za koru:
150 g otopljenog margarina
2 kašike prah-šećera
Za fil:
4 jabuke
2 kašike kristal-šećera
1 kockica margarina
1 kašičica cimeta
I još:
250 ml slatke pavlake
2 jaja
50 g listića badema
Priprema:
Keks, margarin i prah-šećer pomešajte i smesu utisnite u kalup za tart. Jabuke isecite na kockice i prodinstajte na margarinu sa šećerom i cimetom dok ne omekšaju. Ocedite ih od tečnosti i sipajte preko korice. Jaja pomešajte s neumućenom slatkom pavlakom pa sipajte preko jabuka. Pospite listićima badema i pecite na 180 stepeni 25 minuta.
Bakina vanglica, lična arhiva
Kolač s kokosom
Sastojci:
1 šolja šećera
1 šolja mleka
1 šolja putera
500 g griza
100 g kokosa
Za sirup:
1,5 šolja šećera
3 šolje vode
5 kriški limuna
Priprema:
Mleko, šećer i puter stavite u šerpu i kuvajte dok se šećer ne otopi. Pomešajte griz i kokos i prelijte tom smesom. Promešajte i stavite u podmazan pleh te pecite na 180 stepeni 20 minuta. Vruć kolač prelijte vrućim sirupom i ostavite preko noći da dobro upije sirup.