ZA UKUSAN POČETAK DANA Piroške sa sirom, mekane, ukusne, ne upijaju masnoću
Kad jednom probate,pravićete ih često
Piroške sa sirom
Sastojci:
- 1/2 kocke svežeg kvasca (20g) ili 1 kesica suvog
- 175ml mlakog mleka
- 1 kašika šećera
- 550-600g brašna
- 150ml jogurta
- 25ml ulja
- 1 jaje
- 2 kašičice soli
Sastojci za fil:
- 200g feta sira
- 1 belance
- Ulje za prženje
Priprema:
Kvasac razmutiti u mlakom mleku, zajedno sa kašikom šećera i kašikom brašna, pa ostaviti da se aktivira. U brašno umešati nadošao kvasac, pa odati jogurt i ulje, potom i jaje i so, sve vreme meseći testo mikserom, sa nastavcima za mešenje.
Činiju sa umešenim testom pokrivenu folijom ostaviti u frižideru na najmanje sat vremena, a može i preko noći. Ohlađeno testo razviti u pravouganik dimenzija 30x48cm, pa isecati manje pravougaonike dimenzija 10x6cm. Uzduž po sredini svakog pravougaonika staviti fil – izgnječenu fetu izmešanu sa belancetom.
Obaviti testo oko fila, formirajući pirošku i dobro zatvarajući sa svih strana, da ne iscuri fil tokom prženja. Dobro zagrejati duboko ulje u manjoj dubljoj šerpi, pa smanjiti temperaturu (na 7 od 9) i pržiti piroške u turama od po 2-3. Tokom prženja ih okretati da postanu zlatno-smeđe sa svih strana. Ispržene piroške vaditi rešetkastom kašikom i stavljati na ubrus da se ocede. Služiti tople, mada ni ohlađene ne gube mnogo na kvalitetu.