ČAROBNI POSNI SPECIJALITET Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kujne
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Za slanu pitu od bundeve i krompira potrebno je:
500 g tankih kora za pitu
oko 500 g bundeve
3-4 veća krompira
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
muskatni oraščić (po želji)
so
biber
ulje
Priprema:
Crni i beli luk sintno naseckati ili izmiksati u blenderu, a potom udinstati na malo ulja. Bundevu i krompir oljuštiti, narendati na krupno, a zatim dodati u šerpu i dinstati sa lukom podlivajući malko vode, tek toliko da ne zagori. Osoliti i pobiberiti po ukusu (ko voli može da doda malo muskatnog oraščića), pa dinstati 10-15 minuta. Šerpu sklonite sa šporeta da se udinstana smeša prohladi.
U međuvremenu pripremiti tanke kore za gibanicu. Bilo bi idealno da su prave domaće, ali ako ih niste razvlačili, mogu da prođu i kupovne :-).
Uzimati po dve kore, poprskati ih ili silikonskom četkicom premazati malo uljem, pa filovati dinstanom mešavinom bundeve i krompira. Tako filovane kore zaviti u pitu i ređati u tepsiju, koju ste prethodno premazali. Postupak ponavljati dokle god ima fila i kora.
Svaku zarolanu slanu pitu od bundeve i krompira premazati og gore uljem, pa tepsiju staviti u rernu da se pite peku.
Rernu zagrejati na 180-200 °C. Slanu pitu od bundeve i krompira pecite 15-20 min, u zavisnosti od jačine vaše rerne.