KLASIK BOŽANSKOG UKUSA Bajadera torta, slasno savršenstvo koje se ne zaboravlja

alo.rs/S.Ć. | Žena 21.12.2022 09:43

Bajadera torta spada u red klasničnih torti, koje su se često pravile, a sad su pomalo zaboravljene

Foto: Youtube/Printscreen

Kore – sve 3:

9 jaja
9 kašika šećera
6 kašika brašna
3 kašike kakaa
10 gr praška za pecivo
100 ml ulja

Fil:

300 gr mlevenog keksa

300 ml toplog mleka
250 gr margarina ili maslaca
150 gr šećera u prahu
150 gr pečenog, mlevenog lešnika

Glazura:

100 ml slatke pavlake
100 gr crne čokolade

Priprema:

Razdvojiti belanca od žumanaca.

Belanca ulupati u čvrstu penu uz postepeno dodavanje šećera.

Dodavati zatim jedno po jedno žumance i ulje u mlazu.

Na kraju prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve dodati masi od jaja i spatulom ili žicom izmešati.

Istresti sve u obložen pleh od 26cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče.

Da li je korica pečena testirati čačkalicom, vreme pečenja oko 30 minuta.

Ohladjen biskvit preseći na 3 dela.

Keks preliti toplim mlekom i izmešati.

Posebno umutiti maslaca sa šećerom u prahu pa mu dodati mešavinu keksa i opet sve umutiti.

Na kraju dodajemo mleveni lešnik i sve zajedno mešamo.

Slaganje – kora koju poprskamo mlekom pa trećina fila i sve tako 3 puta.

Kada se torta malo stegne, taj fil odgore praviti glazuru.

U vrelu slatku pavlaku potopiti čokoladu, sačekati minut, pa izmešati.

Prohladjenim preliti tortu ili dekorisati po želji.

Preporučujem čokoladu jer bajadera ne ide bez čokolade i odlično se uklapa sa koricama i filom.

Prijatno.

Expand player
Pogledajte više