JEDAN ZAČIN OBIČNO JELO PRETVARA U SAVRŠENO Obavezno probajte ove recepte sa egzotičnim karijem

V. V./Alo | Žena 23.12.2022 17:12

Kari je mešavina koju čini više začina. Njihova kombinacija zavisi od toga u kom delu sveta se kari pravi, a najčešći sastojci su kurkuma, korijander, kardamon, kumin, bosiljak i crvena ljuta paprika.

Foto: Shutterstock

Krompir iz rerne

Sastojci:

1 kg krompira

150 ml piva

100 ml ulja

1 kašika karija

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Krompir operite, oljuštite i ako je krupan isecite na manje komade. Posolite, pobiberite po ukusu, dodajte kari i izmešajte. Rasporedite po plehu, prelijte uljem i pivom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne omekšaju i ne dobiju zlatnosmeđu boju.

Rižoto sa povrćem

Sastojci:

200 g pirinča

250 g mešanog povrća po želji (može zaleđeno)

1 kašičica mešavine suvog začina

1 kašičica karija

1 kašičica suvog bosiljka

1 crni luk

50 ml ulja

Priprema:

Prodinstajte iseckan crni luk sa uljem i suvim začinom dok ne omekša i postane žućkast. Dodajte mešavinu pripremljenog povrća, malo vode ako je povrće sveže i kuvajte na tihoj vatri dok ne omekša. U šerpi skuvajte pirinač u 600 ml vode. Skuvan pirinač ocedite i dodajte u povrće. Dodajte bosiljak i kari i na tihoj vatri sjedinite uz mešanje jedan minut.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Čorba od sočiva

Sastojci:

200 g sočiva

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 šargarepa

1 koren peršuna

1 kašičica karija

5 kašika kisele pavlake

1 kašičica seckane sveže nane

Priprema:

Povrće očistite i sitno iseckajte. Na zagrejanom ulju, prodinstajte crni luk, dodajte beli i posle minut svo ostalo povrće. Prodinstajte 2-3 minuta, pa dodajte kari, so i biber po ukusu. Dinstajte dok se začini ne sjedine s povrćem. Dodajte bujon ili vodu da pokrije sve i kad provri dodajte sočivo. Kuvajte dok ne omekša. Po želji izblendirajte pola količine skuvanog sočiva, pa vratite u čorbu. Sklonite sa šporeta, dodajte pavlaku, izmešajte i pospite nanom pre služenja.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Ćureće ćufte u sosu

Sastojci:

Za ćufte:

600 g mlevene ćuretine

2 glavice crvenog luka

4 čena belog luka

1 cm korena đumbira

1 jaje

3 kašike jogurta

1 kašika karija

1/2 kašičice kima

1/2 kašičice mlevenog bibera

1 kašičica soli

Za sos:

300 ml pelata

300 ml vode

2 glavice crnog luka

3 čena belog luka

2 kašičice karija

1/2 kašičice mlevenog bibera

1 kašičica soli

1 lovorov list

1 kašičica sveže seckanog peršuna

1 kašika ulja

Priprema:

Ćufte: Crni i beli luk sitno iseckajte, đumbir narendajte, pa pomešajte sve sastojke za ćufte i rukom umesite ujednačenu smesu. Rukama pravite loptice željene veličine i ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Sos: Na ulju prodinstajte iseckane crni i beli luk da omekšaju, dodajte kari, biber, mešajte jedan minut, pa sipajte pelat i izgnječite. Dodajte lovor, so i vodu i ostavite da provri. Smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Izmiksajte štapnim mikserom, vratite na šporet i dodajte ćufte i po potrebi još malo začinite. Kuvati zajedno desetak minuta. Poslužite uz barenu testeninu ili krompir posuto peršunom.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Krem supa od batata i jabuke

Sastojci: 

300 g batata

150 g jabuka

1 crni luk

100 ml jogurta

2 kašike karija

½ šolje bujona od povrća

½ šolje sveže ceđenog soka od jabuke

1 kašičica svežeg seckanog peršuna

1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Očistite jabuke i krompir. Batat iseckajte na kolutove, a jabuke na kriške i staviti u mikrotalasnu osam minuta da omekšaju ili u rernu na 180 stepeni, ali je potrebno više vremena. U šerpi, na zagrejanom ulju prodinstajte iseckan crni luk sa karijem dok luk ne omekša. Dodajte bujon (ili vodu) i kad provri, smanjite temperaturu na najmanju, pa kuvajte još pet minuta. Pomešajte sa jabukama i batatom i usitnite štapnim mikserom da dobijete kremastu smesu. Stavite na šporet i dok se dinsta dodajte postepeno sok od jabuke. Posolite po ukusu i ostavite da provri. Sklonite sa šporeta, dodajte jogurt i izmešajte. Poslužite posuto peršunom.

Bataci sa medom i susamom

Sastojci:

500 g pilećih bataka

1 kašičica karija

2 kašike soja-sosa

1 kašičica senfa

1 kašika soka od limuna

1 kašičica meda

1 kašičica susama

Priprema:

Izmešajte soja-sos, senf, sok od limuna, dodajte kari, biber i so po ukusu. Dobro sjedinite i premažite batake sa svih strana, pa ih stavite u frižider da odstoje dva, tri sata. Poređajte ih u podmazan pleh, sipajte malo vode, prekrije alu-folijom i pecite na 200 stepeni oko jedan sat, odnosno dok ne omekšaju. Povremeno ih prelijte marinadom. Pred kraj sklonite foliju i zapecite batake da budu reš. Pospite susamom, izmešajte i pecite još nekoliko minuta da se susam ispeče.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Salata od šargarepe

Sastojci:

500 g šargarepe

200 ml kisele pavlake

20 g korena đumbira

2 kašike senfa

1 kašičica karija

2 kašike soka od limuna

1 kašičica mlevenog bibera

1 kašičica soli

Priprema:

Očistite i blanširajte šargarepu. Izvadite, prelijte hladnom vodom i ostavite da se ohladi. Đumbir narendajte, dodajte so, senf, biber, sok od limuna, kari i pavlaku. Izmešajte i dodajte šargarepu isečenu na trakice. Čuvajte u frižideru i služite hladnu salatu.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Pohovani karfiol

Sastojci:

1 kg karfiola

2 jaja

4 kašike brašna

1 kašičica mlevene paprike

1 kašičica belog luka u prahu

1 kašičica karija

so, biber, ulje

Priprema:

Karfiol operite, iskidajte na cvetove i kuvajte pet minuta. Izvadite iz vode i ostavite da se ohladi. Umutite jaja, dodajte brašno, mlevenu papriku, biber i so po ukusu, kari, beli luk u prahu. Sjedinite u gustu smesu, a po potrebi dodajte malo vode. Uvaljajte u smesu cvetove karfiola i pržite na zagrejanom ulju dok ne dobiju smeđu boju sa svih strana.

Expand player
Pogledajte više