JEDAN ZAČIN OBIČNO JELO PRETVARA U SAVRŠENO Obavezno probajte ove recepte sa egzotičnim karijem
Kari je mešavina koju čini više začina. Njihova kombinacija zavisi od toga u kom delu sveta se kari pravi, a najčešći sastojci su kurkuma, korijander, kardamon, kumin, bosiljak i crvena ljuta paprika.
Krompir iz rerne
Sastojci:
1 kg krompira
150 ml piva
100 ml ulja
1 kašika karija
Foto: Shutterstock
Priprema:
Krompir operite, oljuštite i ako je krupan isecite na manje komade. Posolite, pobiberite po ukusu, dodajte kari i izmešajte. Rasporedite po plehu, prelijte uljem i pivom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne omekšaju i ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Rižoto sa povrćem
Sastojci:
200 g pirinča
250 g mešanog povrća po želji (može zaleđeno)
1 kašičica mešavine suvog začina
1 kašičica karija
1 kašičica suvog bosiljka
1 crni luk
50 ml ulja
Priprema:
Prodinstajte iseckan crni luk sa uljem i suvim začinom dok ne omekša i postane žućkast. Dodajte mešavinu pripremljenog povrća, malo vode ako je povrće sveže i kuvajte na tihoj vatri dok ne omekša. U šerpi skuvajte pirinač u 600 ml vode. Skuvan pirinač ocedite i dodajte u povrće. Dodajte bosiljak i kari i na tihoj vatri sjedinite uz mešanje jedan minut.
Foto: Shutterstock
Čorba od sočiva
Sastojci:
200 g sočiva
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
1 koren peršuna
1 kašičica karija
5 kašika kisele pavlake
1 kašičica seckane sveže nane
Priprema:
Povrće očistite i sitno iseckajte. Na zagrejanom ulju, prodinstajte crni luk, dodajte beli i posle minut svo ostalo povrće. Prodinstajte 2-3 minuta, pa dodajte kari, so i biber po ukusu. Dinstajte dok se začini ne sjedine s povrćem. Dodajte bujon ili vodu da pokrije sve i kad provri dodajte sočivo. Kuvajte dok ne omekša. Po želji izblendirajte pola količine skuvanog sočiva, pa vratite u čorbu. Sklonite sa šporeta, dodajte pavlaku, izmešajte i pospite nanom pre služenja.
Foto: Shutterstock
Ćureće ćufte u sosu
Sastojci:
Za ćufte:
600 g mlevene ćuretine
2 glavice crvenog luka
4 čena belog luka
1 cm korena đumbira
1 jaje
3 kašike jogurta
1 kašika karija
1/2 kašičice kima
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kašičica soli
Za sos:
300 ml pelata
300 ml vode
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
2 kašičice karija
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kašičica soli
1 lovorov list
1 kašičica sveže seckanog peršuna
1 kašika ulja
Priprema:
Ćufte: Crni i beli luk sitno iseckajte, đumbir narendajte, pa pomešajte sve sastojke za ćufte i rukom umesite ujednačenu smesu. Rukama pravite loptice željene veličine i ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Sos: Na ulju prodinstajte iseckane crni i beli luk da omekšaju, dodajte kari, biber, mešajte jedan minut, pa sipajte pelat i izgnječite. Dodajte lovor, so i vodu i ostavite da provri. Smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Izmiksajte štapnim mikserom, vratite na šporet i dodajte ćufte i po potrebi još malo začinite. Kuvati zajedno desetak minuta. Poslužite uz barenu testeninu ili krompir posuto peršunom.
Foto: Shutterstock
Krem supa od batata i jabuke
Sastojci:
300 g batata
150 g jabuka
1 crni luk
100 ml jogurta
2 kašike karija
½ šolje bujona od povrća
½ šolje sveže ceđenog soka od jabuke
1 kašičica svežeg seckanog peršuna
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Očistite jabuke i krompir. Batat iseckajte na kolutove, a jabuke na kriške i staviti u mikrotalasnu osam minuta da omekšaju ili u rernu na 180 stepeni, ali je potrebno više vremena. U šerpi, na zagrejanom ulju prodinstajte iseckan crni luk sa karijem dok luk ne omekša. Dodajte bujon (ili vodu) i kad provri, smanjite temperaturu na najmanju, pa kuvajte još pet minuta. Pomešajte sa jabukama i batatom i usitnite štapnim mikserom da dobijete kremastu smesu. Stavite na šporet i dok se dinsta dodajte postepeno sok od jabuke. Posolite po ukusu i ostavite da provri. Sklonite sa šporeta, dodajte jogurt i izmešajte. Poslužite posuto peršunom.
Bataci sa medom i susamom
Sastojci:
500 g pilećih bataka
1 kašičica karija
2 kašike soja-sosa
1 kašičica senfa
1 kašika soka od limuna
1 kašičica meda
1 kašičica susama
Priprema:
Izmešajte soja-sos, senf, sok od limuna, dodajte kari, biber i so po ukusu. Dobro sjedinite i premažite batake sa svih strana, pa ih stavite u frižider da odstoje dva, tri sata. Poređajte ih u podmazan pleh, sipajte malo vode, prekrije alu-folijom i pecite na 200 stepeni oko jedan sat, odnosno dok ne omekšaju. Povremeno ih prelijte marinadom. Pred kraj sklonite foliju i zapecite batake da budu reš. Pospite susamom, izmešajte i pecite još nekoliko minuta da se susam ispeče.
Foto: Shutterstock
Salata od šargarepe
Sastojci:
500 g šargarepe
200 ml kisele pavlake
20 g korena đumbira
2 kašike senfa
1 kašičica karija
2 kašike soka od limuna
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica soli
Priprema:
Očistite i blanširajte šargarepu. Izvadite, prelijte hladnom vodom i ostavite da se ohladi. Đumbir narendajte, dodajte so, senf, biber, sok od limuna, kari i pavlaku. Izmešajte i dodajte šargarepu isečenu na trakice. Čuvajte u frižideru i služite hladnu salatu.
Foto: Shutterstock
Pohovani karfiol
Sastojci:
1 kg karfiola
2 jaja
4 kašike brašna
1 kašičica mlevene paprike
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica karija
so, biber, ulje
Priprema:
Karfiol operite, iskidajte na cvetove i kuvajte pet minuta. Izvadite iz vode i ostavite da se ohladi. Umutite jaja, dodajte brašno, mlevenu papriku, biber i so po ukusu, kari, beli luk u prahu. Sjedinite u gustu smesu, a po potrebi dodajte malo vode. Uvaljajte u smesu cvetove karfiola i pržite na zagrejanom ulju dok ne dobiju smeđu boju sa svih strana.